Municipiul Suceava a lansat procedura pentru un credit de 25 de milioane de lei pentru 11 investiții. Anul acesta nu se vor putea trage bani din credit pentru că Guvernul a consumat întregul fond. Primarul Ion Lungu: Guvernul face împrumuturi mari și sunt sacrificate autoritățile locale


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, că a fost începută, în 23 februarie, procedura pentru accesarea unui credit de 25 de milioane de lei pentru realizarea unui număr de 11 investiții în municipiu.

Lungu a spus că faptul că municipiul Suceava a fost primul din țară care a aprobat bugetul pentru 2018 a permis începerea procedurilor de licitație.

Astfel, în 23 februarie a fost începută procedura de contractarare a unui credit de 25 de milioane de lei pentru o perioadă de 10 ani, cu o perioadă de tragere de trei luni de zile, cu perioadă de rambursare de 30 de rate trimestriale egale.

În caietul de sarcini e prevăzut că nu se plătesc comisioane, iar ROBOR să fie fix de 2,25 la sută, cât a fost înregistrat la sfârșitul anului 2017.

Primarul a explicat că după stabilirea unui câștigător trebuie să fie obținut avizul de la Comisia de împrumuturi de la Ministerul Finanțelor, dar că acolo sunt probleme întrucât, din păcate, este ocupat în acest an gradul de îndatorare al României.

Lungu a spus că s-a discutat cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovi, la Asociația Municipiilor din România să se modifice legislația astfel încât să se poată lucra pe credit furnizor, iar Ministerul de Finanțe să dea asigurări că anul viitor va putea fi accesat acest credit.

Potrivit lui Lungu s-a propus ca pe perioada lipsei tragerilor de la Comisia de împrumuturi să se poată lucra pe un credit furnizor.

„Toate orașele mari sunt în această situație. Au posibilitatea de a accesa credite, mai ales Suceava care are grad de îndatorare mic, de 14 la sută”, a spus Lungu.

El a menționat că împrumuturile sunt într-o oală comună, respectiv împrumuturi la nivel central, național, guvernamental și al autorităților locale.

„Am cerut, noi, primarii, ca să avem o cotă din deficitul de 3 la sută pentru că senzația noastră este că suntem sacrificați în cadrul împrumuturilor generale care se fac la nivel național și guvernamental.Noi am cerut să avem o poziție distinctă pentru autoritățile locale. Se fac împrumuturi la Guvern, împrumuturi mari și sunt sacrificate autoritățile locale”, declarat primarul Sucevei.

Potrivit proiectului de hotărâre sunt propuse spre finanțare drumuri și parcări în cartierul Tătărași, extinderea reţelei de gaz metan în cartierul Burdujeni Sat, precum și în cartierul Tineretului, modernizarea Pieței Burdujeni, modernizarea străzilor Bogdan Vodă și Mihail Sadoveanu, reabilitarea monumentului ecvestru al lui Ștefan cel Mare, un centru de documentare-informare și laboratoare, la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, precum și o sală de gimnastică la Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, iar alte sume de bani sunt pentru proiectul de reabilitare a sistemului de transport și distribuție a energiei termice, la trei puncte termice, Zamca 4, Obcini 4 și Parc, pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă pe strada Traian Țăranu, dar și pentru amenajarea unei sere floricole.

Intră acum și în grupul de