Peste 4000 de eleve de clasa a IV-a vor fi vaccinate contra cancerului de col uterin


Intră acum și în grupul de

În luna octombrie 2008 va începe campania de vaccinare împotriva virusului Papilloma human – HPV, virus asociat cu 96% din cancerele de col uterin. Programul se adreseaza fetitelor de clasa a IV-a.

Seful Autoritatii de Sanatate Publica Suceava, Alexandru Lazareanu, a declarat joi, ca institutia a realizat un raport catre Ministerul Sanatatii privind numarul fetelor de clasa a IV-a din judet, pentru a se trimite dozele necesare. Este vorba despre cca 4500 de eleve.

Alexandru Lazareanu a mentionat ca administrarea vaccinului se va face odata cu celelalte vaccinuri. „Nu trebuie sa ne temem de reactiile adverse. Trebuie sa cântarim beneficiile unui asemenea vaccin si reactiile adverse. Si daca beneficiile sunt mai multe, atunci vaccinul trebuie administrat. Tot asa s-a întâmplat si cu vaccinul antipoliomelitic, dupa ce se deceda în masa. Mai exista câte o persoana ce face reactii adverse, dar s-a eradicat boala. Incidenta cancerului uterin a crescut atât de alarmant în ultima vreme, ca a devenit o problema. Vaccinul este administrat la scara larga în multe tari. Nu dorim sa punem în pericol sanatatea populatiei juvenile, ci din contra”, a declarat seful ASP Suceava.  Acesta a mai precizat ca cele 4.500 de fete, în vârsta de 12 ani, vor fi monitorizate de cadrele sanitare ce administreaza vaccinul.

Tot din toamna acestui an, femeile cu vârsta cuprinsa între 25 si 64 de ani vor primi, esalonat, invitatia de participare la primul program organizat de screening pentru cancerul de col uterin.

În judetul Suceava, potrivit datelor ASP, rezultate în urma evaluarii starii de sanatate a populatiei prin programul MSP, din cele 120.498 de cazuri depistate cu risc de îmbolnavire pentru diverse boli, 5.032 sunt pentru cancer uterin,  2.435  pentru cancer de sân, iar 2.373 cazuri pentru cancer de col uterin.


Intră acum și în grupul de