Ion Lungu, după ce i-a prezentat premierului Viorica Dăncilă problemele generate de încălzirea cu biomasă în municipiul Suceava: A promis că va încerca să ne ajute


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a participat, vineri, la Palatul Victoria, la o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, vicepremierul Paul Stănescu și ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, privind absorbția de fonduri europene.

Întâlnirea a fost organizată de reprezentanții Guvernului cu primarii de municipii reședință de județ.

Ion Lungu a spus că a prezentat problemele pe care le întâmpină privind absorbția de fonduri europene.

Totodată, el a spus că a prezentat și  situația legată de încălzirea orașului, respectiv luarea în considerare a lemnului de foc ca fiind biomasă, pentru a oferi posibilitatea celor de la Bioenergy de a primi certificate verzi.

„Doamna prim-ministru a reținut problemele supuse discuției și a promis că va încearca să ne ajute”, a declarat Ion Lungu.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, și-a exprimat, miercuri, îngrijorarea privind posibilitatea ca firma Bioenergy să mai poată funcționa în condițiile actuale când acumulează datorii de la o zi la alta și are pierderi pentru că nu poate încasa certificate verzi pentru biomasa pe care o folosește.

„Nu au primit niciun leu pe certificate verzi, pe finanțarea de bază”, a spus Ion Lungu în conferința săptămânală de presă.

Ion Lungu a atras atenția că dacă nu se soluționează problema, centrala se va închide.

 

„Dacă nu se acordă aceste certificate verzi, într-o zi se va închide. Să nu ne ascundem și nu avem ce face. E păcat. Sunt stații de ultimă generație. E o bijuterie acea centrală. Așa cum merg lucrurile azi, dacă nu se reglementează situația este un agent economic care funcționează zi de zi în pierdere”, a spus Lungu care a adăugat că în fiecare zi acest bulgăre de zăpadă crește.

„Nu este nici lemn suficient pe piață și nici nu se decontează aceste certificate verzi”, a explicat primarul care a subliniat că această centrală termică oferă un serviciu public pentru municipalitate.

Potrivit lui Ion Lungu modificarea trebuie să fie simplă și să prevadă „excepția biomasei folosite de sistemul centralizat de încălzire”.

El a arătat că s-a dovedit că prin scoaterea lemnului pentru biomasă la centrala din Suceava nu s-a rezolvat criza lemnului de foc

 

Lungu a adăugat că acest proiect de la Suceava, pe energie verde, e făcut pe certificate verzi, așa cum prevedea legislația la momentul inițierii proiectului.(T.B.)


Intră acum și în grupul de