„La 112 se suna doar atunci cand ai cu adevarat o urgenta”


Intră acum și în grupul de

Un procent de aproximativ 90 la suta din apelurile catre numarul unic de urgenta 112 sunt false. Statisticile Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) arata ca cele mai multe apeluri false sunt facute de copii si tineri.

Potrivit Serviciului de Telecomunicatii Speciale Suceava se primesc 2287 apeluri/zi, adica 1,6 apeluri/minut. Din acestea un procent de 92,65 la suta apeluri nu au constituit urgente (nu vorbea nimeni, apeluri injurioase, numar gresit), si doar un procent de 7,35 la suta au fost cazuri reale.

IPJ Suceava atrage atentia ca apelarea falsa sau abuziva constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 de lei. Amenintarile cu dispozitive explozive intra sub incidenta legii penale, sunt încadrate la terorism si se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani.

De altfel, la nivelul judetului Suceava, Serviciul de Telecomunicatii Speciale a cerut sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Suceava pentru limitarea apelurilor false la 112, astfel ca reprezentantii STS Suceava s-au întâlnit cu toti reprezentantii cu probleme educative (directorii educativi) carora le-au fost înmânate materiale referitoare la importanta si utilitatea Sistemului  National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112, totodata fiindu-le prezentat atât modul de functionare, cât si mesajul Serviciului de Telecomunicatii Speciale : „La 112 se suna doar atunci când ai cu adevarat o urgenta”.


Intră acum și în grupul de