ASP verifica chioscurile din scolile sucevene


Intră acum și în grupul de

Noul an scolar a venit si cu o noua dieta pentru elevi, dupa ce la mijlocul saptamânii a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Sanatatii, privind lista alimentelor interzise în scoli. Astfel, chips-urile, hamburgerii si snacks-urile, dar si sucurile carbogazoase trebuie sa dispara din perimetrul unitatilor scolare, elevii fiind obligati sa adopte o alimentatie mai sanatoasa, cel putin câteva ore pe zi.
Magazinele din unitatile de învatamânt nu mai au voie sa vânda alimente cu continut ridicat de zahar, sare sau grasimi. Pe lista neagra sunt incluse si alimentele cu o valoare nutritiva mai mare de 300 de calorii sau produsele neetichetate si neambalate. În privinta bauturilor, în scoli se va putea vinde doar apa îmbuteliata, sucurile carbogazoase fiind interzise cu desavârsire.

Si pentru ca elevii sa beneficieze de o alimentatie sanatoasa, Ministerul Sanatatii a stabilit si necesarul zilnic de calorii pe categorii de vârsta. Acesta începe de la 1600 de kilocalorii pentru copiii cu vârste cuprinse între 4-6 ani si ajunge la 3200 pentru cei cu vârste de peste 14 ani.
Inspectia Sanitara de Stat din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Suceava  a început deja un control pentru a vedea daca aceasta masura este aplicata. „Inspectorii se pliaza dupa situatie pentru ca si Ministerul a cerut ca acolo unde se gasesc produsele respective sa solicite în prima faza retragerea lor, dupa care, în functie de caz, se da avertisment sau amenda.

Exista vreo 2-3 scoli unde magazinelor din interior li s-a ridicat autorizatia” , a declarat seful ASP Suceava, Alexandru Lazareanu. Acesta a solicitat scolilor sa anunte ASP Suceava daca constata ca în chioscurile din incinta unitatilor se vând produse neconforme.
Seful ASP Suceava a lansat un apel si catre parinti, cerându-le sa înteleaga faptul ca masura este luata pentru sanatatea elevilor, întrucât apar mereu noi boli.   


Intră acum și în grupul de