Locuri de cazare insuficiente in caminele studentesti


Intră acum și în grupul de

De vineri, studentii au pornit cursa pentru un loc în caminele Universitatii „Stefan cel Mare„ Suceava. Tinta este greu de atins, în conditiile în care locurile de cazare sunt insuficiente, dar Ministrul Educatiei se detaseaza de problema studentilor, sustinând ca asigurarea locurilor în camine este responsabilitatea universitatilor si nu a ministerului.

În acest an academic, Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava va pune la dispozitia studentilor 753 de locuri în camine, mai putine cu peste 200 fata de anul trecut. Directorul general administrativ al universitatii sucevene, Emil Nechifor, a mentionat ca în prezent se lucreaza la reabilitarea si mansardarea aripei A de la Caminul Nr. 2, care va avea în final 193 de locuri, estimând ca lucrarile se vor definitiva în octombrie. “Avem mobilierul comandat pentru aripa A, este asigurata dotarea, va avea internet, televiziune prin cablu. Vor fi dotari foarte bune pentru studenti”, a afirmat Emil Nechifor. Acesta a mai spus ca a fost data în functiune aripa B a acestui camin, cu 260 de locuri, din care vor fi date în folosinta 180, caminul fiind compartimentat în module de 4 si 3 camere, cu câte 3 locuri fiecare, cu grupuri sanitare proprii.

Directorul economic a mai afirmat ca în noul an academic nu va functiona caminul Nr. 3, care are acum 280 de locuri, deoarece si acesta intra în reabilitare si mansardare, urmând sa aiba în final, dupa recompartimentarea si realizarea  unor grupuri sanitare pentru fiecare camera, circa 250 locuri. O aripa a acestui camin va fi functionala din luna martie a anului viitor, cealalta mai târziu. Dupa reabilitarea acestui camin, tot la anul va intra în acelasi proces si Caminul Nr. 1.

În perioada urmatoare, va fi igienizat si renovat Caminul Nr. 4, universitatea suceveana fiind în discutii cu Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului în privinta banilor. MECT a alocat bani numai la capitolul “reparatii capitale”, nu si pentru renovare si igienizare, discutiile fiind pentru trecerea acestor sume la “cheltuieli materiale”.  
Emil Nechifor a aratat ca si anul acesta vor fi mult mai multe solicitari de cazare decât numarul de locuri, universitatea suceveana reusind sa asigure, ca si anul trecut, putin peste 60% din cereri. În ce priveste tarifele la cazare pentru anul academic viitor, directorul economic a precizat ca înca se lucreaza la acestea. “Va fi un tarif unic pentru întreg anul, dar va avea o majorare de 30-40%, din cauza cresterii preturilor la utilitati”, a mai specificat directorul economic.


Intră acum și în grupul de