Inițiativa lui Ioan Bălan adoptată de Senat. Radarele pot fi amplasate doar pe mașini de poliție și doar polițiștii în uniformă vor putea aplica sancțiuni: Polițiștii nu se vor mai putea ascunde prin tufișuri pentru a îndeplini norma de amenzi


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a salutat votul aproape unanim dat, miercuri, de Senatul României, asupra inițiativei legislative privind amplasarea radarelor Poliției rutiere pe autospeciale inscripționate cu însemnele și înscrisurile distinctive.

 ”Astăzi, cu 92 de voturi pentru și un vot împotrivă, Senatul României a adoptat proiectul legislativ pe care l-am propus în toamna anului trecut și pe care l-au susținut și alți colegi din PNL. Propunerea noastră constă în faptul că ofițerul de poliție care constată și sancționează o contravenție privind circulația pe drumurile publice să fie obligat să poarte uniforma de polițist, cu înscrisurile și însemnele distinctive. De asemenea, aparatele de măsurare a vitezei, care mai sunt denumite și radare, să fie amplasate exclusiv pe autospecialele cu înscrisurile și însemnele distinctive. În privința aparatelor de măsurare a vitezei de tip pistol, acestea să fie amplasate la cel mult 10 metri de autospeciala Poliției rutiere”, a menționat Ioan Bălan.

El a precizat că a elaborat acest proiect de lege împreună cu deputatul Florin Roman și au avut în vedere ca această  inițiativă să aibă un dublu rol.

„În primul rând, ne-am propus ca să mutăm accentul politicilor privind circulația pe drumurile publice de la sancțiune, care în România a devenit regula, la prevenția încălcării normelor de circulație. O lege nu poate să urmărească doar aplicarea de sancțiuni! O lege trebuie orientată către obținerea unui comportament dezirabil, către o conformare voluntară a cetățeanului. Sancțiunea ar trebui să fie modalitatea de constrângere a celor care nu s-au conformat și nu să devină în fapt regula. Orice șofer a constatat că atunci când un radar este inscripționat și pus la vedere în trafic, toți șoferii respectă regulile de circulație, iar efectul legii este îndeplinit”, a menționat deputatul.

El a menționat că un al doilea scop al legii este de a crește respectul cetățenilor față de munca ofițerilor de poliție.

„Nu mai este o noutate că ofițerul de poliție a ajuns să fie tot mai puternic presat, prin norma de amenzi impusă de șefi, să se ascundă prin tufișuri pentru a sancționa conducătorii auto. Ofițerul va câștiga mai mult respect din partea conducătorilor auto, iar cei certați cu legea nu vor mai putea contesta atât de ușor procesele verbale de contravenție”, a mai declarat Ioan Bălan.(T.B.)


Intră acum și în grupul de