Ioan Stan, în Senat: Angajamentul PSD este de respectare a programului de guvernare. Salariul unui medic primar a crescut la 12.500 de lei de la 4.510 în 2016, iar un profesor va avea 5.922 de lei față de 4.550 de lei. El a anunțat că se lucrează și la recalcularea pensiilor
 

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a susținut, miercuri, în Senat, o declarație politică prin care a transmis cetățenilor un apel la încredere în angajamentul PSD, de respectare a programului de guvernare.

„Știu că trebuie să crezi cu tărie în ceea ce afirmi pentru a putea convinge și pe alții. Personal, nici n-aș îndrăzni să mă adresez altfel celor cărora doresc să le inspir certitudinea că ne respectăm promisiunile”, a spus senatorul sucevean.

Potrivit acestuia, Mărțișorul a adus dovada preocupării actualei guvernări pentru creșterea nivelului de salarizare al personalului angajat în sistemul de stat de sănătate.

”Așadar, începând cu 1 martie 2018, absolut toți medicii și personalul mediu sanitar, au trecut direct pe grila de salarizare 2022, prevăzută de Legea nr.153/2017. La salariile aferente acestei grile se adaugă vechimea și celelalte sporuri, de care beneficiază fiecare salariat din domeniu. Este o măsură menită să asigure un nivel de salarizare asemănător celor din Uniunea Europeană în ideea opririi exodului medicilor și cadrelor sanitare cu pregătire medie, în afara granițelor țării. Aceasta pentru că noi chiar am tratat acest aspect, al plecării medicilor, ca pe o problemă națională și ne-am respectat promisiunile în această direcție”, a spus senatorul sucevean.

Ioan Stan consideră că este de apreciat credibilitatea demersurilor PSD câtă vreme numai pe promisiunea că vom crește salariile, în anul 2017, exodul medicilor români s-a diminuat cu 40%.

„Dar, pentru că trebuie să admitem că în societatea românească există  persoane ce suferă fară șansă de vindecare de maladia negației în scopul de a încerca mistificarea cetățeanului elector, consider necesar să precizez că salariul unui medic primar  a crescut de la 4510 lei în decembrie 2016 și decembrie 2017 la 5638 lei, în ianuarie 2018, și la 12500 lei la 1 martie 2018. Un medic specialist, care a avut la 1 decembrie 2017, un salariu de 3544 lei, în  ianuarie 2018 a primit 5638 lei, și are 9900 de lei de la 1 martie 2018. Un asistent medical principal, cu studii superioare, va primi începând cu 1 martie un salariu de bază de 4345 lei față de 3450 lei în ianuarie și aș putea continua, așa cum am mai spus, pentru toate categoriile de personal angajat în sistemul sanitar de stat. Știu că numai cei care au urechi de auzit vor auzi și sunt împăcat cu aceasta pentru că, de fapt, lor m-am adresat”,  subliniat Ioan Stan.

El a continuat referindu-se la un alt sistem de stat aflat în vizorul negativiștilor, și anume la sistemul de învățământ.

”Atât de mult și de des  s-a făcut vorbire despre salariile  cu care erau retribuiți angajații din acest sistem, încât un privitor neavizat al problemei ar fi putut crede că este un sector de activitate mai mult decât neglijat de guvernare. Nu îndrăznesc să sper că voi schimba punctul de vedere al acerbilor noștri critici și, ca să fiu foarte sincer, nici nu-mi mai bat capul cu această înțepenită poziție. Nu lor mă adresez, ci oamenilor de bună credință cărora le mai cer, încă o dată să aibă încredere că ne vom respecta programul de guvernare și angajamentele asumate”, a spus Stan.

El a precizat că în conformitate cu acest program, începând cu 1 martie, pentru un profesor cu studii superioare gradul I gradația 5, salariul de bază va ajunge la 5922 lei (de la 4935 lei în ianuarie), iar pentru un debutant până la 3680 lei (de la 3581 lei în ianuarie) ,pentru un învățător/educator cu gradul I va ajunge la un salariu de bază de până la 4736 lei (de la 3946 lei în ianuarie), dar că în domeniul universitar un profesor poate ajunge la un salariu de bază de 11.103 lei de la 9.252 lei în ianuarie, iar un conferențiar la 7611 lei de la 6342 lei în ianuarie.

”Pot continua la fel pentru că toate categoriile de cadre didactice din acest sistem vor beneficia de creșteri salariale în conformitate cu prevederile Legii nr.153/2017 și cu angajamentele asumate  în programul de guvernare”, a menționat Stan.

De asemenea, senatorul Ioan Stan a menționat că se lucrează la legiferarea dreptului cetățenilor de a opta pentru pilonul I sau II de pensii, că sunt în analiză la ministerele implicate variante  ale noii legi a pensiilor pentru determinarea valorilor de impact, că se fac determinări valorice  postrecalculare pentru diverse categorii de pensii, toate sub declarația fermă a Ministerului Muncii că nu vor fi micșorări de pensii.

”Spun micșorări pentru că, încă nu pot folosi sintagma ”tăieri de pensii” fără să mă cutremur și fără să mă rog, așa cum m-au învățat înaintașii mei din Onicenii Sucevei : ”ferească Dumnezeu pe toată lumea!””, a adăugat senatorul social-democrat sucevean.

El a mai arătat că un alt aspect foarte important ce caracterizează modul de elaborare, dezbatere și promovare a legilor în actuala guvernare este că s-a admis ca principiu conducător că toate textele de lege sunt perfectibile.

”Acest deziderat a determinat punerea în dezbatere publică a fiecărei legi înainte de supunerea ei la vot, în Parlament. Din acest motiv, s-au studiat diverse scenarii de aplicare și, mai ales, rezultatele acestor scenarii. Tot pentru acest motiv, se solicită informații de la alte ministere, decât cel care elaborează textul unei legi, și se fac tot felul de determinări de impact. Din această cauză, manifestăm atâta deschidere pentru eventuale amendamente, păreri, propuneri pe parcursul definitivării textului de lege. Acesta este motivul pentru care societatea civilă, organizațiile sindicale și oricine altcineva dorește, poate lua parte activ, prin discuții și negocieri, la stabilirea formulei adoptate în final”, susține Ioan Stan.

Senatorul a dat asigurări că în acest mod va fi respectat și de acum încolo programul de guvernare, iar negativiștii vor fi priviți cu compasiune pentru disperarea lor.(T.B.)

loading...