Poliția Română atenționează șoferii: Circulația e permisă pe zăpadă, gheață sau polei, doar cu cauciucuri de iarnă și nu în funcție de o dată calendaristică. Polițiștii solicită șoferilor ca pe vreme rea să acorde un plus de atenție și de concentrare la volan
Poliția Română atrage atenția, sâmbătă, că potrivit informărilor primite de la meteorologi, în perioada 18-22 martie 2018, în întreaga țară vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. Pe fondul intensificărilor de vânt, în această perioadă se va semnala viscol.

În aceste condiții, Poliția Română atrage atenția șoferilor ca pe vreme rea, să acorde un plus de atenție și concentrare la volan.

„Ploaia, lapovița, ninsoare și vântul îngreunează circulația rutieră. De aceea, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Totodată, se menționează că rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, astfel încât, cu cât viteza de rulare a autovehiculului este mai mare, cu atât mai mare poate fi şi abaterea de la trasa ideală de rulare.

„Fiți atenți în special la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Nu opriți și nu staționați în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic i-ar putea rupe. Dacă traficul este aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul! Fiți politicoși cu ceilalați participanți la trafic și nu blocaţi intersecţiile. Nu depăşiți coloanele de autovehicule”, se mai arată în comunicat.

Mai mult, polițiștii atrag atenția că dacă vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. În aceste condiţii, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

„Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare! Astfel, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie sau ninsoare, când din sensul opus se apropie alte vehicule”, se mai arată în comunicat.

Șoferii sunt sfătuiți să se informeze cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să se deplaseze şi să echipeze maşina corespunzător și să nu plece la  drum fără anvelope de iarnă.

„Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică”, se mai arată în comunicat.(N.B.)

loading...