Flutur: Avem mere, cartofi, lapte din Polonia pentru că s-au asociat și au investit, iar noi cununăm la nunți cu subvenția europeană pentru că Guvernul nu-i învață pe țărani ce să facă cu subvenția


Intră acum și în grupul de

Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, consideră că se impune ca Guvernul să facă programe prin care să învețe fermierii cum să folosească subvenția europeană pentru a deveni competitivi pentru că acum țăranii cunună la nunți cu banii europeni, iar merele, cartofii sau laptele vine din Ungaria sau Polonia.

Flutur a spus în cadrul întâlnirii organizațiilor PNL din județele Moldovei care s-a desfășurat sâmbătă la Bacău că există o problemă o problemă a deficitului balanței import-export „la păpică, la mâncare”.

„Eu vă spun sincer, am fost ministru liberal al Agriculturii. (..) Simt că lipsesc programe prin care țăranii să fie învățați ce se facă cu subvenția. Polonezii fac asta, ungurii fac asta. Asocieri, culstere. De aceea avem mere, cartofi, lapte din Polonia pentru că s-au asociat pe piața românească și noi cununăm la nunți cu subvenția europeană pentru că Guvernul nu-i învață pe țărani ce să facă cu subvenția”, a declarat Gheorghe Flutur.

El a spus că a a auzit un socialist care cerea să se închidă podul peste Dunăre pentru că vin bulgarii și vând zarzavaturile mai ieftin.

„Dorea să se închidă podul ca să vindem noi mai scump. Nu de aia am intrat noi în UE! Trebuie să lucrăm la competitivitate și să investim pentru că trenul trece și noi nu facem investiții ca să concurăm cu ungurul sau cu polonezul”, a explicat liderul liberal.

Totodată, Gheorghe Flutur a arătat că s-a trecut de la criza locurilor de muncă la criza forței de muncă și a amintit că vineri, la Suceava, a avut o întâlnire cu școala germană de învățâmât dual, pentru că e nevoie de meseriași pentru ca investitorii să vină în zonă.

El a arătat că  județele Moldovei suntem campioane la exportul de forță de muncă, iar PNL va trebui să găsească răspuns la această provocare atunci când va veni la guvernare și să arate programul prin care forța de muncă să rămână în țară și să fie stabilă.

„ Cum stabilizăm forța de muncă? Cum stabilizăm un tânăr care va ști că la pensie primește mai mult dacă nu-și schimbă locul de muncă 10-15-20 de ani cum fac polonezii? Atunci se va gândi de mai multe ori dacă mai pleacă în Italia sau rămâne acasă și muncește”, a spus Flutur.

El consideră că e nevoie de politici coerente și rolul PNL este să vină cu rețete pe aceste teme.(T.B.)

 

 


Intră acum și în grupul de