O cuva de excavator plina de grenade


Intră acum și în grupul de

Echipa Pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Suceava, condusa de maistrul militar Pentilescu Iulian, a intervenit miercuri, la ora 10:45, cu o autospeciala pirotehnica pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unor elemente de munitie neexplodata, din primul razboi mondial, asanate din gospodaria Mariei G., din localitatea Iedu, comuna Cârlibaba.

ISU „Bucovina” Suceava mentioneaza ca, în tim­p ce proprietarii faceau lucrari de excavare, la un moment dat au observat în cuva utilajului, mai multe elemente de munitie. Au oprit excavarea si au cerut ajutor politiei locale. Acestia au anuntat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, care a trimis echipa pirotehnica la fata locului.

În urma cercetarii si detectarii zonei, echipa pirotehnica a identificat si ridicat 33 de grenade de mâna defensive, 6 corpuri explozibile, 5 focoase artilerie, un proiectil exploziv calibrul 85 mm si un corp proiectil exploziv calibrul 76 mm.
S-a constatat ca zona respectiva nu prezinta un pericol iminent, fiindu-le pus în vedere proprietarilor ca, în eventualitatea executarii altor lucrari de excavatie, constructii sau sapaturi în zona respectiva, sa sesizeze lucratorii postului de politie local sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Suceava, prin numarul 112, în vederea acordarii de asistenta tehnica de specialitate pe timpul lucrarilor.

Munitia a fost transportata în conditii de maxima siguranta, fiind depozitata provizoriu pâna la distrugerea controlata, într-un poligon autorizat. Misiunea de asanare a fost complexa si riscanta, din cauza numarului mare de munitie si s-a încheiat la orele 21.45.

Nu s-au pus în pericol vieti omenesti si nu s-au înregistrat pagube materiale.


Intră acum și în grupul de