Cotatia euro poate ajunge si la 4 lei!


Intră acum și în grupul de

Euro a atins vineri un curs de referinta de 3,8720 lei, iar pe piata interbancara s-a tranzactionat chiar si cu 3,90 lei. Traderii de la Bucuresti dau ca sigura cotatia de 4 lei pentru un euro daca banca centrala nu intervine în economie, informeaza Financiarul. BNR ar trebui sa vânda euro pe piata pentru ca balanta sa se echilibreze. În prezent pe piata româneasca exista o cantitate mult prea mica de moneda europeana, în raport cu moneda nationala. Dealerii compara situatia de joi cu cea din ianuarie si pun deprecierea leului pe seama lacomiei de valuta a investitorilor locali si straini. Singura capabila sa regleze economia este banca centrala, care ar urma sa arunce pe piata o cantitate mare de euro.

O alta ipoteza ar urma sa dea peste cap economia. Cum BNR se asigura ca bancile sa aiba lichiditate, de aceasta situatie ar putea profita bancile straine care ar putea cumpara euro, în cantitati mari, cu împrumuturi în lei de la institutiile bancare românesti.Daca banca straina intra în colaps, la fel se va întâmpla cu banca din România, care i-a acordat împrumutul. Desi bancile românesti ar putea refuza sa acorde împrumuturi în lei bancilor straine, problema nu se încheie aici, pentru ca respectiva banca de peste hotare ar putea actiona printr-o filiala din tara.

Leul a atins, joi, o depreciere record pe ultimele sase luni, iar cursul euro pe piata interbancara a depasit 3,8 lei, nivel atins în ianuarie 2005, când Banca Nationala a intervenit. Cotatia oficiala de joi a fost de 3,7603 lei pentru un euro.


Intră acum și în grupul de