Consiliul Local a adoptat Declarația de Unire a municipiului Suceava cu Republica Moldova


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local a adoptat în ședința de joi, 29 martie 2018, în mod simbolic, Declarația de Unire a municipiului Suceava cu Republica Moldova. Declarația a fost inițiată de primarul PNL Ion Lungu.

Primarul Sucevei a evidențiat în prezentarea Declarației de Unire faptul că 800.000 de cetățeni din Republica Moldova au dublă cetățenie și că numărul acestora este în creștere, dar și faptul că 66 din cei 101 membri ai Parlamentului de la Chișinău au dublă cetățenie.

„Iată că se discută această problemă de unire a Republicii Moldova cu România. Este un lucru care se cere în primul rând de la Chișinău. Sigur, putem discuta de procente, de sondaje, dar o pondere importantă a populației dorește acest lucru”, a spus primarul Ion Lungu.

El a adăugat că a avut discuții cu primarul de la Soroca și că localitatea de peste Prut a adoptat de asemenea o Declarație de unire cu România, dar și că peste zece orașe din România au semnat o declarație asemănătoare.

„Este o obligație morală și cerem ca factorii implicați, cele două Parlamente să facă tot ce este posibil în așa fel încât să dăm o speranță actualelor generații, dar mai ales tinerilor care vin”, a declarat Ion Lungu.

Primarul Sucevei a mai spus că România poate fi o poartă de intrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, prin acțiuni pașnice, democratice.

De asemenea, în cadrul ședinței, viceprimarul PMP al municipiului Suceava, Marian Andronache, a prezentat o Declarație de Reunire, Andronache subliniind faptul că în peste 150 de localități din Republica Moldova s-au semnat declarații simbolice de Unire cu România.

„Unirea cu Republica Moldova a început și declarația adoptată pe 27 martie de parlamentarii tuturor partidelor românești, inclusiv de cei ai minorităților naționale demonstrează că în România există un consens politic pentru așa ceva. Nu se mai poate nega că acest proces a început și că este ireversibil. Sunt convins că și în Consiliul Local Suceava putem avea un astfel de consens politic în așa fel încât să semnăm această Declarație de Unire”, a spus Andronache.

Precizăm că pe 27 martie 2018 s-au împlinit 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. (M.T.)


Intră acum și în grupul de