Crescător de animale din zona Rădăuți ce nu-și îngrijea corect vacile și-a acuzat vecinii că i-au omorât prin otrăvire 19 bovine. El a fost trimis în judecată pentru inducerea în eroare a organelor judiciare și instigare la mărturie mincinoasă


Intră acum și în grupul de

Un crescător de animale din zona rurală a județului Suceava a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru inducerea în eroare a organelor judiciare şi instigare la mărturie mincinoasă.

 

 

Astfel, bărbatul este acuzat că în 2015 a sesizat organele judiciare cu privire la faptul că vecinii săi i-ar fi  otrăvit cu o substanţă necunoscută în perioada 2014 – 2015 un număr de 19 bovine, solicitând tragerea la răspundere penală a acestora. În susținerea afirmațiilor sale el a propus anumiți martori care i-ar fi văzut pe vecini în apropierea adăpostului de vite.

Cercetările au evidențiat că bărbatul locuieşte în zona rurală a județului Suceava și se ocupă cu creşterea animalelor, deţinând un efectiv de 32 bovine, de diferite vârste, iar începând cu luna decembrie 2014 o parte din bovinele pe care le deţinea la acea vreme au început să se îmbolnăvească, după care au murit. Ulterior, din luna decembrie 2014 până în luna martie 2015, un număr de șapte bovine, s-au îmbolnăvit şi deşi acestora, spre deosebire de primele animale, medicul veterinar le-a administrat tratament la cererea proprietarului, au murit.

Cu această ocazie medicul veterinar din localitate a prelevat la cererea crescătorului de animale probe din bovinele care au murit în zilele de 27, 28, 29, 31.03.2015, respectiv fragmente din organele interne ale animalelor moarte pentru a le trimite spre analiză la un laborator de specialitate, în vederea stabilirii cauzei morţii acestora, dar în perioada aprilie-iunie 2015 alte 9 bovine s-au îmbolnăvit şi au murit.

După ce a primit de la medicul veterinar rezultatele de la analizele efectuate la probele ridicate de la o parte din animalele care au murit, bărbatul  a aflat din conţinutul acestor documente că animalele au murit din cauza unei intoxicaţii grave prin alimentaţie, nedetectabilă.

 

Pe parcursul efectuării cercetărilor, respectiv în data de 7 septembrie 2015, el a sesizat lucrătorii de poliție, inițial verbal și ulterior în scris despre faptul că în dimineața acelei zile, în jurul orelor 07:00, a găsit o bovină în vârstă de 5 ani, moartă, într-un adăpost de animale situat la locuință și că bănuiește că aceasta a fost omorâtă de vecini prin injectarea unei substanțe otrăvitoare.

După sesizare, un lucrător de poliție a solicitat prezența medicului veterinar și împreună au efectuat cercetarea locului faptei. Astfel, medicul veterinar a constatat că bovina decedată prezenta in cavitatea abdominală resturi de celofan, ață de balot și o bucată de funie. Medicul veterinar a concluzionat preliminar faptul că  bovina nu a putut digera resturile găsite în cavitatea abdominală, rezultând astfel prezența de gaze și a unor toxine, care au intrat în sânge și au produs decesul animalului.

 

După administrarea probatoriului în cauză s-a stabilit că nu rezultă indicii temeinice cu privire la existența infracțiunii de ucidere a animalelor, cu intenție şi fără drept.

„ Din buletinele de analiză rezultă că la animalele moarte de la care s-au ridicat probe și s-au efectuat analize de specialitate, nu s-a detectat prezența sau intoxicația cu vreo substanță toxică. S-a concluzionat că animalele nu au fost otrăvite și că decesul se datorează faptului că nu au fost furajate și îngrijite corespunzător”, arată procurorii.

Dosarul urmează să fie judecat de Judecătoria Rădăuți. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de