Fotbal, Preliminariile CM 2010 : Tricolorii isi joaca sansa de a merge in Africa de Sud


Intră acum și în grupul de

România – Franta, vineri, ora 21.40 (Antena 1)

Din superstitie sau nu, tricolorii au ales sa dispute partida capitala împotriva Frantei pe stadionul din Constanta, care, la ora actuala, se poate mândri cu orice altceva, dar mai putin cu starea gazonului.
Dupa confruntarea cu Olanda, câstigata de ai nostri cu 1-0, disputata tot la malul marii pe o vreme capricioasa, Piturca a ales acelasi loc si pentru vizita cocosilor galici.

Desi tindeam sa credem ca victoria în sine a fost principalul motiv al aducerii lui Mutu si Chivu din nou la Constanta, selectionerul pare sa ne surprinda si de aceasta data. În dorinta de a echilibra balanta de valoare dintre noi si francezi, Piti face rugaciuni pentru o ploaie zdravana si un teren greoi, care ar deveni atuurile noastre în meciul cu trupa lui Domenech.

Chiar daca nu recunoaste acest lucru, fostul antrenor al Stelei se intereseaza în fiecare zi de conditiile meteo din ziua jocului, considerând ca terenul prost i-ar dezavantaja pe Ribery si compania.
Ceea ce nu stie Piturca, sau poate ceea ce a uitat, este faptul ca echipa de fotbal a României a mai pierdut o calificare în conditii asemanatoare celor preconizate pentru ora întâlnirii cu francezii. Se întâmpla în anul 2001, atunci când, la barajul cu Slovenia, în Ghencea, tricolorii au ratat calificarea din cauza terenului impracticabil pe care-l punea la dispozitie, în acea perioada, arena ros-albastra.

În prezent, în ciuda faptului ca stiau starea proasta în care se prezinta gazonul arenei Farul, elevii lui Victor Piturca au efectuat miercuri un antrenament pentru a lua contact cu suprafata de joc. Urmarile? Batatorita de crampoanele fotbalistilor si înecata de ploaie, iarba a lasat locul noroiului, enervându-i pe jucatori si bucurându-l pe Piturca.

Victor Piturca a declarat ca îsi doreste o victorie în meciul cu Franta, deoarece o reusita ar sterge esecul cu Lituania. “Jucam cu o echipa formidabila, înca vicecampioana mondiala, dar trebuie sa-i batem. Avem experienta cu ei de la Euro, îi cunoastem foarte bine, nu au multi jucatori noi fata de acel moment. Nu ar fi rau un egal, dar ne intereseaza victoria, ar fi importanta pentru noi, am sterge esecul cu Lituania. Nimeni nu are dreptul sa-mi ceara sa plec de la echipa nationala, la cate am facut. Jucam doar cu Franta, o echipa puternica”. Selectionerul a facut referire si la lotul convocat pentru acest meci. “Lobont si Pantilimon sunt portari pentru meciul cu Franta. Radoi, Codrea, sunt accidentati.

Nicolita si Marius Niculae au iesit si ei din carti. Chivu a fost consultat acum de Pompiliu Popescu, nu e niciun fel de problema. Contra nu a jucat în campionat, a avut probleme medicale, a slabit patru-cinci kilograme, nu e nici el. L-am rechemat pe Florentin Petre, în locul lui Nicolita. Sunt trei de la Craiova, Gaman, Dorel Stoica si Costea. Gabi Muresan si Bogdan Stancu sunt si ei, sunt si Galamaz si Aliuta”.

Mircea Sandu a declarat ca selectionerul Victor Piturca va ramâne în functie indiferent de rezultatul meciului cu Franta din preliminariile CM 2010, întâlnirea decisiva pentru calificare urmând sa fie partida cu Serbia. “Daca matematic nu mai avem sanse, a spus ca se retrage. Trebuie sa-i dam posibilitatea sa continue cât are sanse. Daca se retrage, trebuie sa gasim solutii si vom gasi, oricine poate fi înlocuit” a spus Sandu.
Iata si componenta lotului Frantei în vederea meciului de azi: Steve Mandanda (Olympique Marseille), Hugo Lloris (Olympique Lyon) – portari, Jean-Alain Boumsong (Olympique Lyon), Eric Abidal (FC Barcelona), Bacary Sagna (Arsenal Londra), Patrice Evra (Manchester United), Philippe Mexes (AS Roma), Gael Clichy (Arsenal), Sebastien Squillaci (FC Sevilla), Rod Fanni (Stade Rennes) – fundasi, Patrick Vieira (Internazionale Milano), Jeremy Toulalan (Olympique Lyon), Florent Malouda (Chelsea Londra), Alou Diarra (Girondins Bordeaux), Yoann Gourcuff (Girondins Bordeaux), Franck Ribery (Bayern Munchen), Hatem Ben Arfa (Olympique Marseille) – mijlocasi, Thierry Henry (FC Barcelona), Nicolas Anelka (Chelsea Londra), Karim Benzema (Olympique Lyon), Florent Sinama-Pongolle (Atletico Madrid), Jimmy Briand (Stade Rennes) – atacanti.

Meciul România-Franta se va disputa vineri, cu începere de la ora 21.40. Meteorologii anunta ploaie si vreme rece la ora întâlnirii. Partida va fi arbitrata de o brigada belgiana cu Franck De Bleeckere la centru, ajutat la cele doua linii de Peter Hermans si Alex Verstraeten.

Echipele probabile:

România: Lobont – Sapunaru, Tamas, Goian, Rat – Fl.Petre, Cocis, Muresan, Chivu – Marica, Mutu.
Franta: Mandanda – Sagna, Boumsong, Abidal, Clichy (Evra) – Vieira, Toulalan – Ribery, Gourcuff, Malouda – Henry.
 
Înaintea meciurilor de vineri, clasamentul grupei a 7-a se prezinta astfel:

 1    Lituania             2    2    0    0    5-0    6p
 2    Serbia               2    1    0    1    3-2    3p
 3    Austria              2    1    0    1    3-3    3p
 4    Franta               2    1    0    1    3-4    3p
 5    România            2    1    0    1    1-3    3p
 6    Insulele Feroe    2    0    0    2    0-3    0p
 
Tot vineri, în grupa României se mai disputa înca doua partide:

Ora 18.00    Insulele Feroe – Austria
Ora 21.15    Serbia – Lituania


Intră acum și în grupul de