Iordanescu acuza: Mircea Sandu stia de blaturile din campionat


Intră acum și în grupul de

Fostul antrenor al echipei nationale, Anghel Iordanescu, a lansat acuze grave la adresa presedintelui Federatiei Române de Fotbal. Tehnicianul care i-a condus pe tricolori la cea mai mare performanta a reprezentativei i-a reprosat lui Mircea Sandu ca nu facea nimic pentru disparitia blaturilor din campionat si ca nu sustinea suficient echipa nationala.

„Discutam des în contradictoriu cu el. Aveam scandaluri dese! Ce discutii mai aveam cu el când stabileam primele de obiectiv… Erau zile întregi când nu ne vorbeam! Totusi, cu câteva exceptii, a creat conditii bune la nationala. Si daca eram certat cu el, a treia zi dupa meciuri aveam o discutie despre joc. Îi ascultam punctul de vedere. Nu se pricepe la antrenorat, dar citeste bine jocul”, a spus Iordanescu, fostul tehnician povestind si câteva episoade în care s-a contrat cu Mircea Sandu: „Meciul România – Danemarca, din 2003.

Se stie povestea: nisip, 2-5… Înaintea partidei, i-am atras atentia presedintelui: «Nu e iarba pe teren!». Eu, când plecam de la serviciu, mergeam zilnic sa vad cum arata terenul. I-am zis: «Fa ceva! Trebuie sa schimbam stadionul! Sa jucam în Maramures, în Oas, oriunde, numai pe nisip – nu!». Dupa acel rezultat, eu mi-am dat demisia. El, însa, nu si-a asumat nicio vina. Îi reprosez ca nu si-a asumat public raspunderea. Sa fi spus: «Sunt la fel de vinovat ca Iordanescu!».

Sau macar: «Eu port 20 la suta din vina, iar Iordanescu si echipa, 80 la suta!». O alta discutie aprinsa am avut-o si înainte de meciul Iugoslavia – România. N-am mers la Belgrad. Am protestat astfel fata de meciurile strategice din campionat”. Odata atins subiectul delicat al blaturilor, Iordanescu s-a dezlantuit: „Îi spuneam: «nu se mai poate, sunt prea multe meciuri dubioase». El îmi raspundea ca în Comitetul Executiv le zicea presedintilor sa se potoleasca, dar ca nu are probe sa dea sanctiuni. Când am plecat de la federatie, am luat cu mine toate dosarele întocmite în timp de secunzii mei: Stefanescu, Balint, Rotariu… Acestia mergeau la meciuri si faceau fise despre jucatorii pe care-i urmaream, pentru a fi convocati la nationala. Unde erau meciuri suspecte, scriau atât: «Blat»! Dupa ce am plecat de la federatie, am luat acasa toate dosarele, fiindca nu doream sa vina un alt antrenor si sa le gaseasca! Nu mai am dosarele! Le-am aruncat, le-am ars”.

Fostul selectioner nu a uitat nici de problemele de arbitraj care erau în perioada în care îi pregatea pe tricolori. „Dupa dubla cu Norvegia si meciul cu Danemarca, i-am zis: «Fa ceva!». Mie mi-a zis ca a vorbit cu Villar, dar n-as putea baga mâna-n foc ca discutia a si avut loc! Sandu a facut mai multe în ceea ce priveste arbitrajele dupa plecarea mea de la nationala. Diferenta dintre înfrângerile mele din campania pentru Mondiale si ultimele rezultate ale nationalei aici stau, în arbitraje! Ma refer la golul din ofsaid marcat de Goian cu Olanda si la meciul cu Italia, de la Euro!”, a explicat Generalul.

În încheiere, actualul senator a mentionat ca în opinia sa Gica Popescu este omul potrivit sa conduca Federatia Româna de Fotbal, ca Hagi este cel mai mare jucator din istoria României si a dezvaluit cum era sa fie demis cu câteva zile înainte de senzationalul traseu de la Cupa Mondiala din 1994: „Mircea Angelescu, care avea functie onorifica la FRF, dar care se spunea ca el conducea federatia, i-a spus presedintelui Mircea Sandu: «Uite, baietii mi-au spus ca a fost prea dura pregatirea în Italia. Sa-l dam afara pe Iordanescu!». Eram în America, dupa amicalul cu Suedia, încheiat la egalitate! Mircea Sandu a decis sa nu ma schimbe. Îi era si lui, probabil, teama sa nu ne facem de râs în lume! Eram deja la Mondiale!”.


Intră acum și în grupul de