FOTO-VIDEO Lumina Sfântă a ajuns la Suceava pentru al zecelea an consecutiv și a fost oferită de IPS Pimen preoților pentru a fi distribuită parohiilor din Suceava, din judeţele apropiate și din regiunea Cernăuţi. Flutur: În urmă cu zece ani Lumina Sfântă venea pentru prima dată pe Aeroportul Suceava


Intră acum și în grupul de

Lumina Sfântă a fost adusă sâmbătă seara pe Aeroportul Suceava, la ora 21:00, de o delegaţie a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi a fost oferită de IPS Pimen Suceveanul preoţilor care o vor distribui în Suceava, Botoşani, Neamţ, dar şi în regiunea ucraineană Cernăuţi.

Peste o sută de preoţi din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, dar şi din regiunea ucraineană Cernăuţi au venit sâmbătă seara pe Aeroportul Suceava pentru a prelua Lumina Sfântă de la Ierusalim  de o delegaţie a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor din care au făcut parte consilierul economic al Arhiepiscopiei, Gheorghe Saftiuc și consilierul administrativ Dimitrie Horga.

Pe aeroport s-au aflat la aterizarea avionului ce a adus Lumina Sfântă, IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, vicepreședintele CJ Suceava Gheorghe Niță și primarul orașului Salcea, Ilie Lungu.

IPS Pimen Suceveanul a preluat Lumina Sfântă şi a distribuit-o preoţilor prezenţi pe aeroportul sucevean.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că pentru el este o mare bucurie pentru că este al zecelea an la rând când la Suceava se aduce Lumina Sfântă.

„Personal sunt legat mult de acest eveniment pentru că în urmă cu zece ani, pe Aeroportul de la Suceava venea pentru prima dată Lumina Sfântă. Am avut ocazia să fiu în delegația care a venit, atunci, direct de la Ierusalim și după aceea patru ani la rând am putut face același lucru cu preoții de aici, din frumoasa Bucovină. E un moment de meditație, de apel la bunătate și unitate. Le doresc tuturor sucevenilor și românilor un Paște liniștit, luminat și să fim buni și uniți și să ținem la această țară în aceste vremuri care nu sunt ușoare”, a spus Gheorghe Flutur.

Pentru ca Lumina Sfântă să ajungă în fiecare parohie, reprezentanţii protoeriilor se deplasează pe traseele spre Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei şi zona Rădăuţi-Siret şi oferă lumină preoţilor din aceste zone.

Lumina Sfântă este adusă la Suceava din 2009 fiind distribuită parohiilor din judeţul Suceava, dar şi din judeţele apropiate, inclusiv celor din regiunea Cernăuţi.

Sfânta Lumină este una dintre marile minuni ale Creştinismului, care se arată de Paştele Ortodox la Ierusalim, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12.30-14.30, deasupra Sfântului Mormânt ca un foc care se pogoară din cer şi care în primele minute nu arde.

Anul acesta, Lumina Sfântă s-a aprins la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim la ora 14.15, potrivit oficialilor Patriarhiei Române.

Delegația Patriarhiei Române condusă de PS Timotei Prahoveanul a ajuns în sâmbătă seara pe aeroportul Internațional Henri Coandă, în jurul orei 18:45, cu Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

(N.B.)


Intră acum și în grupul de