Peste 15.000 de cereri de pașapoarte la Suceava în primul trimestru, cu circa 35 la sută mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut


Intră acum și în grupul de

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Suceava a avut în primul trimestru al acestui an un număr de peste 15.000 de cereri de eliberare de pașapoarte, cu circa 35 la sută mai multe față de primul trimestru al anului 2017.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, în primul trimestru al anului 2018, la ghișeele Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple au fost preluate 15.287 de cereri pentru  eliberarea paşapoartelor, din care 8.515 cereri pentru paşapoarte simple electronice, iar 6.772 de cereri – pentru paşapoarte simple temporare.

„Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor din municipiul Rădăuţi și a celor din localitățile  învecinate  s-a asigurat   buna funcționare a unui Punct de Lucru Mobil la Rădăuți, săptămânal, în fiecare zi de marți. Prin acest punct de lucru, în perioada 1 ianuarie 31 martie 2018 s-au preluat 968 cereri pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice și s-au eliberat 849 de același tip”, se arată în comunicat.

Raportat la numărul de cereri pentru eliberarea pașapoartelor electronice simple, numărul celor preluate prin punctul de la Rădăuți reprezintă o pondere de 11,4%, iar raportat la  numărul total de cereri pentru pașapoarte simple, electronice și temporare, cele preluate prin ghișeul menționat au o pondere de 6,3%.

În total, la acest  serviciu,  în primul trimestru din 2018 au fost soluționate validate și aprobate 18.311 cereri, din care 15.287 prin ghișeu, iar 3.024 prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate – MDOC, fiind  numai pașapoarte simple electronice.

În această perioadă au fost emise  14.861 pașapoarte, din care 6.764 pașapoarte simple  temporare, iar 8097 – pașapoarte simple electronice.

Prin ghişeul de eliberări paşapoarte al serviciului  s-au eliberat și livrat către solicitant 13.051  paşapoarte simple, din care 6.763 paşapoarte simple temporare, iar 6.288 paşapoarte simple electronice. În plus, 793 pașapoarte simple electronice au fost livrate prin curier.

Creșteri semnificative comparativ cu aceeași perioadă a lui 2017

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în trimestrul I din 2018 indicatorii statistici arată o creștere semnificativă a numărului de solicitări. Astfel, numărul total de cereri pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice și temporare, preluate prin ghișeul serviciului, a crescut cu 3939 cereri, ceea ce înseamnă o creștere de 34,7%.

Numărul cererilor pentru eliberarea pașapoartelor electronice a crescut  cu 1616 cereri, iar cel pentru pașapoartele simple temporare -cu 2323 cereri. Numărul pașapoartelor temporare eliberate a crescut cu 1378.

Numărul total al cererilor soluționate de  SPCEEPS Suceava, prin ghișeu și MDOC, a crescut cu 33,5%, de la 13720 la 18311.

Raportat la trimestrul IV al anului 2017, indicatorii arată, de asemenea,  creșteri semnificative, la  numărul total de cereri pentru eliberarea pașapoartelor simple și electronice, prin ghișeul serviciului, creșterea fiind de  25 la sută.

La regimul pașapoartelor, în primul trimestru al anului trecut  au fost  sancţionate contravenţional 104 persoane și au fost constatate două infracțiuni. În aces sens, ca urmare a stabilirii elementelor constitutive ale infracțiunii de fals de identitate și uz de fals,   au fost  sesizate organele de urmărire penală.

La SPCEEPS Suceava activitatea de preluare cereri și  documente şi de soluţionare a acestora se desfăşoară prin  ghişeul serviciului (paşapoarte simple electronice şi temporare) şi prin misiunile şi oficiile consulare ale României în străinătate –MDOC, numai pentru pașapoarte simple electronice.(N.B.)


Intră acum și în grupul de