Un transport de 54 mc de cherestea confiscat la Vama și un altul de 27 mc de rășinoase, confiscat la Broșteni. O firmă din Sucevița amendată pentru operațiuni cu lemn de foc fără proveniență legală


Intră acum și în grupul de

Mai multe transporturi cu cherestea, lemn de foc sau lemn de lucru au fost confiscate în ultimele zile de polițiștii suceveni.

Astfel, sâmbătă după amiaza, la ora 17:10, o patrulă din cadrul Secţiei 14 Poliţie Rurală Vama a oprit pentru control pe DN 17, din comuna Vama, autocamionul cu semiremorcă condus de un bărbat de 45 de ani, din comuna Moldova Sulița, care transporta material lemnos. În urma verificării documentelor, polițiștii au constatat faptul că avizul de însoțire a fost emis în data de 20.04.2018, ora 16.53, cu valabilitate de 24 de ore, pentru cantitatea de 41,17 m.c. cherestea. Întrucât existau suspiciuni cu privire la legalitatea transportului, polițiștii au solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii au stabilit faptul că, bărbatul transporta cantitatea de 54,29 m.c. cherestea și nu cea din documente.

Șoferul a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de 36.265 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Vama.

Poliția Județeană Suceava mai arat că în data de 19 aprilie, în jurul orei 20:35, un echipaj din cadrul Poliției orașului Broșteni a oprit pentru control pe DJ 174A din localitate, autoutilitara condusă de un localnic de 36 de ani, care transporta material lemnos.

În urma verificării avizului de însoțire prezentat de conducătorul auto, polițiștii au constatat faptul că, la rubrica „Data și ora plecării transportului” era menționată valabilitatea transportului ca fiind data de 19.04.2018, ora 18.00, motiv pentru care, s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii, au stabilit faptul că, acesta transporta cantitatea de 27,95 m.c. lemn rotund de esență rășinoase și nu cea din documente.

Șoferul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 6.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Crucea.

Tot joi, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava, împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control la o societate comercială din comuna Sucevița pe linia prevenirii și combaterii tăierilor ilegale de arbori din păduri și a faptelor ilegale asociate din depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos, ocazie cu care s-a stabilit faptul că societatea a expediat cantitatea de 8,80 m.c. lemn de foc de esență fag cu avize de însoțire secundare pentru care nu s-au obținut coduri unice din aplicația informatică și care aveau consemnate numere diferite față de seria și numerele din Registrul de Evidență a intrărilor/ieșirilor, stabilindu-se faptul că materialele lemnoase expediate de către operator sunt fără proveniență legală.

Totodată,  în perioada 22.05.2017-18.08.2017, firma a emis 12 avize de însoțire secundare pentru cantitatea totală de 35,80 m.c. lemn de foc pentru care nu s-a respectat obligativitatea obținerii codurilor unice din aplicația informatică.

Societatea comercială a fost sancționată contravențional, fiind aplicate trei amenzi în valoare de 6.000 lei și dispusă măsura complementară a confiscării valorice a masei lemnoase în cantitate de 8,40 m.c. lemn de foc în valoare de 1.214 lei.

Totodată, întrucât existau suspiciuni cu privire la săvârșirea unor infracțiuni economice „în modalitatea evidențierii în acte contabile sau alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori a evidențierii altor operațiuni fictive”, s-a procedat pentru cercetări, la ridicarea în copii conforme cu originalul, a tuturor avizelor de însoțire identificate cu ocazia controlului, însumând cantitatea totală de 35,80 m.c. material lemnos, mai arată sursa citată.


Intră acum și în grupul de