Primarul Lungu, vinovat de lipsa depozitelor ecologice din judet


Intră acum și în grupul de

­Prim-vicepresedintele PSD Suceava, Catalin Nechifor, a explicat vineri, într-o conferinta de presa, ca lipsa depozitelor ecologice de deseuri din judet se datoreaza primarului Ion Lungu care s-a opus, din 2005, parteneriatului public-privat cu firma Ecologica, initiat din 2003 de Consiliul Judetean Suceava.

Nechifor a prezentat, într-o conferinta de presa, cronologia actiunilor desfasurate de autoritatile sucevene pentru amenajarea depozitelor ecologice din judet si cum s-a ajuns ca, în prezent, municipiul Falticeni sa devina groapa de gunoi a municipiului Suceava.

Astfel, liderul PSD Suceava a aratat ca din 2003, presedintele de atunci al CJ Suceava, Gavril Mîrza, a propus ca solutie pentru amenajarea depozitelor ecologice din judet un parteneriat public-privat cu firma Ecologica, dar ca în 2005, dupa ce Ion Lungu a fost ales primar al municipiului Suceava, acesta s-a opus acestei solutii, aratând ca un proiect viabil este ca depozitele de deseuri sa fie realizate cu fonduri nerambursabile oferite de UE.

Nechifor a aratat ca Ion Lungu a spus în 30 august 2005 ca nu e de acord cu parteneriatul public-privat pentru amenajarea depozitelor ecologice si ca a vorbit cu ministrul Mediului de la acea data, Sulfina Barbu, care i-a spus ca exista posibilitatea ca Suceava sa fie unul din cele 25 de judete care ar putea accesa fondurile alocate de UE pentru astfel de investitie. Ulterior, în 14 septembrie 2005, Comisia judeteana consultativa, condusa de prefectul de atunci, Orest Onofrei, la propunerile primarului Ion Lungu, a stabilit ca depozitele ecologice din judet vor fi facute cu finantare europeana. Prim-vicepresedintele PSD Suceava a aratat ca în urma acelei decizii s-a ajuns la situatia actuala, când nu a fost început niciunul din cele doua depozite ecologice din judet, dar ca autoritatile sucevene trebuie sa respecte graficul stabilit cu Uniunea Europeana de închidere a actualelor gropi de gunoi, iar cea a municipiului Suceava va trebui închisa pâna la 31 decembrie 2008, iar deseurile vor trebui depozitate în alta parte.

Liderul social-democrat a subliniat ca nu poate fi de acord ca deseurile din Suceava sa fie depozitate în municipiul Falticeni, asa cum propune acum Ion Lungu. „Nu transformati orasul trandafirilor în groapa de gunoi a Sucevei”, a spus Nechifor, care a tinut sa mentioneze ca va merge „pâna la capat” pentru a opri acest proiect de transfer a deseurilor din Suceava în Falticeni. El considera ca principalul vinovat de aceasta situatie, primarul Ion Lungu, ar trebui sa-si ceara scuze pentru modul în care a gestionat acest proiect.

„Daca se mergea pe parteneriatul public-privat, acum depozitele ecologice erau finalizate si nu erau probleme”, a mai declarat Catalin Nechifor.

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat joi, ca liderii PSD Suceava au început sa fie îngrijorati de modul de gestionare a deseurilor în judet si sa critice autoritatile pentru ca nu au fost realizate depozitele ecologice de deseuri, în conditiile în care master-planul pentru managementul deseurilor din judet trebuia finalizat în luna iunie, iar fosta conducere PSD a CJ Suceava nu s-a preocupat de aceasta problema importanta a judetului. „Cei care trebuiau sa faca aceste programe, nu le-au facut”, a spus Flutur.


Intră acum și în grupul de