Sucevenii vor cumpara carne mai scumpa cu 10%


Intră acum și în grupul de

În carmangeriile din municipiul Suceava, cotletul de porc se vindea vineri cu aproximativ 24 lei, pulpa de porc cu 17 lei, carnea de lucru cu 15 lei, iar carnea tocata cu 12 lei. Din nefericire pentru buzunarele sucevenilor, aceste preturi se vor majora, deoarece liderii sindicatelor si patronatelor din agricultura si din industria alimentara au hotarât scumpirea alimentelor cu cel putin zece procente.
Motivul acestor majorari este deprecierea continua a leului în raport cu moneda europeana. Cele mai afectate produse alimentare vor fi carnea si laptele, spun liderii de sindicat. „Daca leul s-a depreciat cu 10%, cumparam materie prima mai scumpa cu 10% si pretul alimentelor se mareste cu acelasi procent. Leul s-a depreciat cu zece procente, iar pretul alimentelor a început deja sa creasca si va continua. În cât timp produsele alimentare se vor scumpi si mai mult, depinde de stocuri”, a explicat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

Acesta a adaugat ca în sectorul carnii, 60-70% din necesarul pentru consum si prelucrare este acoperit din importuri, iar industria zaharului depinde de asemenea de livrarile din import. Procesatorii sustin ca o crestere a preturilor este justificata de faptul ca o parte a materiei prime folosite în industria alimentara este importata, iar concurenta firmelor europene este tot mai dura. Si ponderea tot mai mare a pietei negre contribuie la cresterea preturilor produselor alimentare în perioada urmatoare.
„Importurile se fac în euro si, daca acesta a crescut, s-au majorat si preturile. În industria carnii, importurile de materie prima au crescut în primele sase luni ale acestui an cu peste 100%. În plus, avem presiune uriasa din partea industriei alimentare europene, care cauta piete de desfacere, iar românul este renumit pentru ca manânca mult si prost”, a spus Sorin Minea, presedintele Asociatiei Române a Carnii.


Intră acum și în grupul de