Parlamentul European contestă scanarea corporală în aeroporturi


Intră acum și în grupul de

Parlamentul European a adoptat o rezoluție referitoare la urmările măsurilor de siguranță aeriană și ale scanerelor corporale asupra drepturilor omului, intimității, demnității personale și protecției datelor.

Europarlamentarul liberal Adina Ioana Vălean, care este și vicepreședintele Grupului ALDE din Parlamentul European, salută adoptarea rezoluției și solicită Comisiei Europene să întrerupă implementarea acestei măsuri, deoarece consideră că în acest caz este necesară organizarea unei dezbateri democratice la care să ia parte atât Parlamentul European cât și Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor.

"Argumentul pe care îl aduce Comisia Europeana în sprijinul utilizării scanerelor corporale în aeroporturi este acela al unei alternative la percheziția corporală clasică. Însă din momentul în care vom accepta ca această tehnologie să fie utilizată, nu avem nicio garanție că nu va deveni principala metodă de verificare a pasagerilor", declară Adina Vălean. Acesta este de părere că în cazul utilizării scanerelor corporale, se impune existența unui cadru european de garantare a drepturilor pasagerilor pentru a evita aplicarea de reglementări diferite în fiecare aeroport.  "Propunerea Comisiei ar fi trebuit să fie întemeiată pe rapoarte științifice, care să garanteze faptul că aceste tehnologii nu pun în pericol sănătatea pasagerilor", susține europarlamentarul liberal. 
   
Comisia Europeană a propus introducerea în aeroporturi a așa numitelor scanere corporale, ca metodă de verificare a pasagerilor. Dispozitivele funcționează pe baza unei tehnologii numită "unda milimetrica" ce permite vizualizarea persoanei scanate ca și cum aceasta nu ar purta haine. Imaginea astfel obținută este extrem de detaliată, expunând inclusiv zonele genitale.

 


Intră acum și în grupul de