Băsescu consideră nejustificată amânarea punerii în aplicare a legii privind salarizarea cadrelor didactice


Intră acum și în grupul de

Președintele Traian Băsescu consideră că ar fi „nedemocratic” ca Guvernul să amâne punerea în aplicare a legii privind salarizarea cadrelor didactice și că o eventuală Ordonanță de Urgență în acest sens nu se justifică nici constituțional. „Ar fi un gest nedemocratic. După ce în Parlament legea a fost aprobată în unanimitate, după ce Curtea Constituțională a declarat legea constituțională, după ce a fost promulgată de președinte, nu se justifică nici măcar constituțional o Ordonanță de Urgență care să suspende aplicarea legii”, a declarat Băsescu.

Șeful statului a ținut să sublinieze, marți, la Udești, că în cazul în care Guvernul va amâna punerea în aplicare a acestei legi, va fi afectată calitatea învățământului. „Cred că ar fi o mare eroare, iar legea salarizării profesorilor este un element care condiționează calitatea educației. După cum ați văzut toate sindicatele din educație au acceptat un proces sever de reformă a sistemului de educație. Aici este clar principiul: bani contra reformă și calitate. Eu cred că a renunța la bani nu facem decât să blocăm calitatea și reforma în educație într-un moment în care sindicatele au acceptat procesele de reformă ce urmează în sistemul de educație. Vă asigur că vor fi procese de reformă severe”, a precizat Băsescu.

El a arătat că cei 700 de lei pe lună pe care îi primește un profesor care iese de pe băncile facultății nu pot asigura o viață demnă, lipsa unei salarizări adecvate determinându-i pe profesorii valoroși să se îndreapte spre alte domenii. „Lipsa unor salarii acceptabile în învățământul preuniversitar generează, de fapt, o fugă a cadrelor didactice valoroase către alte sectoare de activitate și discutând foarte sincer, cum să ții un profesor de limba engleză bun, cu 700 de lei pe lună sau chiar cu 1500 de lei, pentru cei mai în vârstă, când în momentul de față limba engleză este utilizată în toate companiile și au nevoie de profesori de limba engleză”, a spus președintele
Băsescu, care a precizat că și profesori valoroși de informatică, de fizică, de limba germană, care sunt căutați în alte sectoare nu pot să fie menținuți în sistemul de învățământ cu salarii de 700 sau de 1500 de lei.

 


Intră acum și în grupul de