Președintele Băsescu a plantat patru puieți de salcâm la Udești


Intră acum și în grupul de

Președintele Traian Băsescu a participat marți, în comuna suceveană Udești, la o acțiune de împădurire desfășurată în cadrul programului "România prinde rădăcini" .

Șeful statului a ajuns, marți în jurul orei 10.30 la Udești, unde a fost primit cu pâine și sare și întâmpinat de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care i-a înfășurat în jurul gâtului o eșarfă de culoare verde. Traian Băsescu a oferit-o unui copil, dar a primit imediat o alta la fel din partea primarului Sucevei, Ion Lungu. Traian Băsescu a plantat apoi patru puieți de salcâm, câte unul pentru membrii familiei sale, subliniind că speră ca măcar unul să se prindă.Șeful executivului județean, Gheorghe Flutur, vorbind ca un silvicultor, a spus că potrivit statisticilor, 90 la sută dintre puieți ar trebui să se prindă.

Președintele a promis organizatorilor că va reveni la primăvară pentru a participa la împădurirea altui versant din zonă, arătând că defrișările au agravat schimbările climatice și de aceea trebuie să fie diminuat impactul schimbărilor climatice. Traian Băsescu a mai precizat că efectele acestor acțiuni de împădurire se vor vedea peste șapte-zece ani, și că așa este și în educație, apreciind că situația actuală din sistemul educațional este rezultatul a ceea ce s-a făcut acum zece ani. El a reamintit de reforma în educație făcută în urmă cu zece ani, pe vremea când ministru al Educației era  Andrei Marga, precizând că era și el membru al Guvernului. „Eu eram în Guvern când s-a abordat o mare reformă a educației, despre care am fost convins că este proastă pentru simplul motiv că aveam copiii foarte aproape de perioada de școală. Rezultatele le vedem acum, și trebuie să corectăm un lucru care, dacă va fi bine corectat, va da rezulte bune peste 10 ani”, a spus președintele Traian Băsescu.

Șeful statului a mai menționat că politicienii uită că trebuie să realizeze programele în funcție de Planul de Dezvoltare a României pe termen mediu, preferând în schimb să facă un kilometru de drum, care este vizibil. „Dacă fac un kilometru de drum în comună se vede și mă scot. Că vorbesc despre investiția în educație, asta se vede peste 20 de ani”, a spus Băsescu. Ulterior, acesta i-a salutat pe Sofia Vicoveanca și Alexandru Arșinel, prezenți și ei la acțiunea de împădurire și s-a întreținut cu organizatorii.

Președintele a semnat în Cartea Verde în care a scris „Pădure sănătoasă, popor sănătos" și apoi a mâncat o plăcintă „poale-n brâu”, oferită de gospodinele satului, care au mai pregătit pentru această ocazie și sarmale.
Băsescu a făcut apoi o baie de mulțime și a oferit autografe pe eșarfele verzi date de organizatori atât localnicilor,  cât și voluntarilor ce au participat la acțiunea de împădurire. El a dat un autograf chiar și pe trompeta unui localnic care a cântat „Noi suntem români!” și „Cântă cucu-n Bucovina”.

La acțiunea de la Udești au participat peste o mie de voluntari pentru a planta 25.000 de puieți de salcâm pe o suprafață de cinci hectare. Printre oficialitățile prezente la Udești s-au numărat directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Dorel Oros, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, subprefectul Angela Zarojanu, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, eurodeputatul Cătălin Nechifor, deputații PD-L de Suceava Dumitru Pardău, Eugen Uricec și Romică Andreica, deputații PSD Ioan Stan și Eugen Bejinariu, ultimul venind cu un pui de pisică, declarând că vrea „să arate pisica” membrilor PD-L prezenți la acțiune și care doresc să o transforme într-o manifestare cu caracter electoral.

Printre cei care au participat la această acțiune s-au aflat și candidații pentru Parlament, cum ar fi președintele PSD Suceava, Gavril Mîrza, fostul prefect Orest Onofrei, directorul CCI Suceava, Ovidiu Donțu, oamenii de afaceri suceveni Ioan Bălan, Vasile Dediță și Dumitru Mihalescul, dar și prorectorul universității sucevene, Sanda-Maria Ardeleanu.

La acțiunea de împădurire au fost prezenți și preoți,  50 de jandarmi, elevi care au plantat puieți de salcâmi sub coordonarea silvicultorilor, coordonatorul acțiunii fiind Valerian Solovăstru, șeful Direcției Silvice Suceava.

 


Intră acum și în grupul de