Autoritățile locale din regiunea NE se vor consulta în privința Planului de acțiune în învățământ


Intră acum și în grupul de

Consiliul Regional de Dezvoltare NE a decis joi că autoritățile din Regiunea de Dezvoltare NE urmează să realizeze consultări cu școlile, sindicatele din învățământ și cu mediul de afaceri în vederea elaborării Planului de acțiune pentru dezvoltarea învățământului regional și tehnic.

Președintele CRDNE, Gheorghe Flutur, a declarat, joi, după ședința acestui consiliu, că la cererea autorităților locale, CRDNE a amânat aprobarea Planului de acțiune pentru învățământ pentru regiunea de Nord Est, urmând ca județele componente ale regiunii să aprofundeze acest plan în funcție de tendințele constatate. Potrivit lui Flutur, tendințele în învățământul din județele regiunii NE sunt de abandon școlar după absolvirea școlii generale, arătând că se observă o scădere a ratei de transfer între clasa a opta și a noua.

„Abandonul școlar ne îngrijorează și trebuie să vedem cauzele”, a spus președintele CRDNE, care a adăugat că și rata de formare a adulților în regiune este de zece ori mai mică decât cea medie din UE. Flutur a mai arătat că va trebui ca autoritățile locale din regiune trebuie să se consulte cu școlile, cu sindicatele din domeniu, cu părinții elevilor, cu mediul de afaceri, pentru a propune în urma acestor dezbateri cifre de școlarizare și profiluri de învățământ care să fie în concordanță cu cererea pieței.

La rândul său, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est, Gheorghe Apostol, a precizat că acum se creează „șomeri cu diplomă” pentru care s-a contribuit de la bugetul de stat. El a exemplificat cu situația absolvenților învățământului universitar unde, doar 20-25 la sută dintre aceștia își găsesc un loc de muncă adecvat profilului. Apostol a apreciat că este necesară descentralizarea în domeniul educației, arătând că, în prezent, „în școală ne gândim mai mult pentru profesori și mai puțin pentru elevi”.

Consiliul Regional de Dezvoltare Nord Est urmează să discute în luna decembrie Planul de acțiune regional în domeniul învățământului.

 


Intră acum și în grupul de