Președinții Consiliilor județene din regiunea NE solicită Guvernului să nu diminueze rolul CRESC în evaluarea proiectelor


Intră acum și în grupul de

În urma ședinței Consiliului de Dezvoltare Regională Nord Est, care a avut loc joi,  președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord Est, Gheorghe Flutur, a declarat că s-a decis ca președinții Consiliilor județene din regiune să transmită o scrisoare comună Guvernului față de intenția de a modifica rolul Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC)  în evaluarea proiectelor finanțate prin POR.

Flutur a spus într-o conferință de presă că intenția Guvernului de a diminua rolul CRESC vine pe fondul unor sugestii din partea auditului Comisiei Europene, care a avertizat asupra unor posibile conflicte de interese legate de faptul că președinți de Consilii județene aprobă fonduri pentru județele din care provin.

El a subliniat că potrivit procedurii CRESC, președinții de Consilii județene nu realizează punctaje în cazul proiectelor promovate din județul de unde provin. Flutur a arătat președinții de Consilii județene din regiunea NE nu sunt de acord cu reducerea rolului CRESC și consideră că trebuie descentralizare și în selecția de proiecte. „CRESC trebuie să fie un filtru pentru strategia de dezvoltare regională”, a spus președintele CDRNE, care a explicat că și exigențele Comisiei Europene sunt îndreptate tot spre dezvoltare echilibrată a regiunilor și eliminării decalajelor. „Cel mai bine, pot face aceste lucruri cei din regiune”, a subliniat Flutur.

Președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord Est a menționat că CRESC prioritizează proiectele evaluate tehnic și financiar de un evaluator independent și a arătat că este foarte importantă această ierarhizare a proiectelor mai ales în condițiile în care sunt proiecte mai multe decât fondurile disponibile. Flutur a exemplificat cu situația legată de Axa prioritară 2, de dezvoltare a infrastructurii județene și locale unde în regiunea Nord Est sunt depuse proiecte în valoare de 400 de milioane de euro, dar fonduri sunt de 130 de milioane de euro.El a spus că a propus ministrului Dezvoltării pentru ca în astfel de cazuri, Guvernul să asigure fondurile necesare pentru proiectele ce nu pot fi finanțate prin POR.
 


Intră acum și în grupul de