Misiune comună a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale


Intră acum și în grupul de

O misiune comună a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale va veni România, în perioada 3 -14 noiembrie. Potrivit unui comunicat al FMI, delegația va evalua sistemul financiar din țara noastră, la cerea autorităților române. Oficialii de la București au cerut această misiune cu mult timp în urmă, iar perioada vizitei a fost stabilită de anul trecut, precizează documentul.

Fondul Monetar Internațional a evaluat, deja, împreună cu autoritățile de la București, efectele crizei globale asupra economiei noastre. Experții susțin că problemele economiilor dezvoltate vor afecta puternic și piețele emergente, deci și România. Trebuie să avem însă politici fiscale și salariale solide pentru a fi cât mai puțin afectați.

Totodată, FMI a precizat că nu a avut discuții cu România privind acordarea unui sprijin financiar, deși păstrează dialogul strâns cu oficialii de la București. Mai mult, consideră că scăderea ratingului de către Standard and Poor`s va reduce și mai mult încrederea investitorilor. Reprezentanții BNR au declarat că România nu are nevoie, potrivit calculelor Băncii Naționale, de un împrumut de la FMI, și nu există probleme de finanțare.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, în prima săptămână a lunii octombrie, că nu există semnale privind vreo problemă în sistemul financiar românesc. Sistem reprezentat în proporție de 90% de sistemul bancar. Ultima vizită în România a experților FMI a avut loc la sfârșitul lunii septembrie 2007.

Acordul stand-by dintre FMI și România a încetat în 2006, dar relația a continuat prin colaborări curente cu experții instituției. Ultima vizită, în România, a reprezentanților Fondului Monetar Internațional a avut loc în toamna anului trecut, când au avut loc mai multe consultări. FMI și Banca Mondială au mai realizat o astfel de evaluare în anul 2003.


Intră acum și în grupul de