Deși economia județului „duduie”, firmele private anunță concedieri


Intră acum și în grupul de

SC Emme Elle Wood SRL Siret, cu profil de prelucrare a lemnului a trimis o notificare către Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava prin care anunță că, începând cu data de 13 noiembrie urmează a fi disponibilizați un număr de 16 salariați din cei 39 de angajați, din cauza reducerii dimensiunii pieței și a creșterii competiției pe piața de profil.

Șeful ITM Suceava, Mihai Airinei a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă că firma din Siret nu este singura care face concedieri. Acesta a menționat  sucursala suceveană a SC Transfond SA București, care se ocupă cu transferuri de fonduri financiare, și care a anunțat reducerea personalului, motivând introducerea unor echipamente informatice care permit desfășurarea activității cu mai puțini angajați, dar și din cauza reducerii activității de transferuri financiare.

De asemenea două firme de construcții sucevene au anunțat reducerea personalului din cauza reducerii activității în sezonul rece. Este vorba despre SC Axi Con SA Suceava, ce a anunțat concedierea a 45 de persoane, majoritatea muncitori calificați și necalificați începând cu 1 decembrie 2008, și SC Construct SA Rădăuți cu 52 de persoane, ce vor fi concediate începând cu 10 decembrie 2008.

În opinia inspectorului-șef al ITM Suceava , deși s-au anunțat concedieri colective la patru firme, totuși, ca semnal general, în județul Suceava nu se fac disponibilizări masive, putând fi apreciat ca un județ cu economie solidă , în care criza financiară europeană nu a provocat mari daune. „Indicatorii arată chiar invers. În octombrie, economia în județul Suceava este întărită din punct de vedere al angajaților”, a spus Mihai Airinei.

Acesta a arătat că în luna octombrie s-au încheiat 3457 de noi contracte de muncă și au încetat 1954 de contracte de muncă, fiind un plus de 1503 de contracte de muncă, depășind  astfel media lunilor anterioare de sub 1000 de contracte de muncă în plus.

Mihai Airinei a menționat că această creștere a numărului de noi contracte de muncă ar fi putut fi influențată de reintegrarea în muncă a unor persoane bine calificate ce au revenit din țări ale Uniunii Europene.

Până în prezent, în domeniul privat, numărul angajaților a ajuns la 130 000 de persoane, față de 121 000 cât se înregistrau la sfârșitul anului 2007.
 


Intră acum și în grupul de