În sezonul rece, polițiștii recomandă șoferilor să conducă prudent


Intră acum și în grupul de

În perioada următoare răcirea vremii, accentuată și de poziția nordică a județului, coroborată cu elementele geometrice dificile ale rețelei de drumuri, în mare majoritate specifice traseelor de munte, vor determina și înrăutățirea condițiilor de circulație rutieră cu efecte nefavorabile asupra fluenței și siguranței, spun polițiștii suceveni. Apariția generalizată a ceții, mai ales pe traseele situate în apropierea cursurilor de apă, carosabilul umed și mâzga reprezintă deja condiții meteo – rutiere cu care majoritatea conducătorilor de autovehicule s-au familiarizat. Dificultățile create de ceață sunt accentuate, pe unele trasee, de lipsa sau calitatea precară a marcajelor rutiere.
„Este bine să ne reamintim că, în fiecare an, aceste așa zise capcane, au făcut victime în special din rândul conducătorilor de autoturisme și ai pasagerilor din acestea care nu au înțeles necesitatea și importanța adaptării vitezei de circulație pe măsura acestor factori de risc. Aderența și vizibilitatea redusă, pe fondul vitezei, au surprins conducătorii de autoturisme la parcurgerea curbelor în plan, a pantelor, pătrunzând pe contrasens, în coliziune frontală cu alte autovehicule sau părăsind partea carosabilă, lovindu-se violent de elemente rigide din afara părții carosabile ori răsturnându-se pe câmp, în șanț și chiar în albiile râurilor din apropiere. Deoarece consecințele sunt ușor de imaginat și evenimentele au fost prezentate detaliat, la timpul lor în mai toate publicațiile locale, reamintim conducătorilor de autovehicule că starea tehnică și echiparea corespunzătoare a autovehiculului cât și adoptarea unei conduite preventive îi poate feri de asemenea tragedii”, precizează purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul de poliție Gabriel Panțîru.
Acesta mai spune că, în perioada următoare, instalarea pe carosabil a poleiului, zăpezii și gheții va accentua riscul de implicare în evenimente rutiere.
Astfel, pentru a circula în condiții de siguranță în sezonul rece, prima condiție este pregătirea tehnică corespunzătoare a autovehiculului. Pe lângă asigurarea soluției de antigel și a uleiurilor de iarnă pentru motor, transmisie, direcție și instalație hidraulică este necesară punerea la punct a instalației de pornire, a echipamentului de rulare și suspensiei, dotarea – în special a autovehiculelor grele – cu lanțuri antiderapante, ladă sau săculeți cu nisip, lopată. Funcționarea corespunzătoare a instalației de climatizare este deosebit de importantă pentru a asigura ambianța optimă de conducere în siguranță a autovehiculului. Dispozitivele de iluminare și semnalizare sunt la fel de importante pentru siguranța dumneavoastră și a partenerilor de trafic.
O altă condiție de siguranță este reprezentată de exploatarea corespunzătoare a autovehiculelor, care în sezonul rece este și mai strâns legată de regimul de viteză adoptat. O atenție deosebită trebuie acordată modului de acționare a comenzilor autovehiculului. Este necesar să evitați manevrele bruște, atât la frânare cât și la efectuarea virajelor. Adoptarea unei conduite preventive include și anticiparea eventualelor pericole, pentru a asigura timpul necesar de efectuare a manevrelor de evitare fără a brusca comenzile autovehiculelor. Consecințele frânării și schimbărilor bruște de viteză – în condiții de aderență redusă a părții carosabile –  sunt cunoscute. Insistăm totuși asupra necesității de a păstra o distanță apreciabilă față de autovehiculul din față, distanță care să permită efectuarea – în siguranță – a manevrelor de evitare necesare în funcție de manevrele efectuate de ceilalți utilizatori ai drumului public. De asemenea este deosebit de important să vă asigurați că intențiile dumneavoastră au fost înțelese de partenerii de trafic, fapt pentru care trebuie să semnalizați orice schimbare a direcției de mers (cu 50 de metri înainte în localități respectiv cu 100 de metri în afara localităților) și să vă încadrați pe banda / benzile de circulație în funcție de direcția de mers, să evitați opririle bruște.
Potrivit Biroului de presă al IPJ Suceava, în perioada următoare prezența autovehiculelor de intervenții, ale administratorilor de drumuri, care vor efectua lucrări de combatere a lunecușului și de îndepărtare a zăpezii de pe partea carosabilă, va fi obișnuită. Facilitarea intervenției acestor autovehicule / utilaje este absolut obligatorie pentru toți utilizatorii. Este necesar să păstrați o distanță apreciabilă față de acestea pentru a evita spargerea parbrizelor, alte incidente și pentru a le permite efectuarea manevrelor impuse de specificul intervenției.
Intensitatea mare a traficului rutier și numărul mare al autovehiculelor grele, mai ales a celor care nu sunt echipate cu lanțuri antiderapante, atunci când situația o impune, îngreunează intervenția în circulație a utilajelor de deszăpezire. În cazurile în care circulația este restricționată sau chiar oprită temporar – pentru a permite intervenția operativă a autovehiculelor specializate / utilajelor de deszăpezire – vă rugăm să respectați semnificația indicatoarelor rutiere și recomandările agenților de poliție rutieră. De foarte multe ori mecanicii utilajelor de deszăpezire – deosebit de solicitați în timpul intervențiilor specifice – au de înfruntat și teribilismul unor conducători auto care prin comportamentul lor aduc mari prejudicii fluenței și siguranței traficului.
În localitățile urbane este necesar să alegeți bine locurile unde opriți autovehiculele pentru a nu afecta fluiditatea circulației, pentru a facilita curățirea zăpezii de pe carosabil și, de ce nu, pentru a evita avarierea acesteia de alte autovehicule în derapaj etc.
Nu în ultimul rând atragem atenția pietonilor asupra modului în care traversează drumurile publice, dar și asupra faptului că pe drumurile publice care nu sunt prevăzute cu trotuare sau poteci laterale, trebuie să circule numai pe partea stângă a drumului și cât mai departe de suprafața de rulare. Reducerea aderenței părții carosabile determină și creșterea riscului de implicare a pietonilor în evenimente rutiere.
 


Intră acum și în grupul de