Prefectul de Suceava cere primarilor din județ să verifice dacă drapelele naționale arborate pe instituții sunt dreptunghiulare, cu lățimea egală cu două treimi din lungime, iar intensitatea culorilor e corectă

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a cerut primarilor din județ să verifice dacă drapelele de pe instituțiile din localitățile lor respectă întocmai prevederile legale.

Prefectul a făcut această solicitare în contextul sărbătoririi zilei Ziua Drapelului Național, instituită la data de 26 iunie.

Potrivit unui comunicat de presă, prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, a solicitat unităților teritorial administrative din județul Suceava, printr-o adresă transmisă luni, 18 iunie 2018,  să verifice dacă drapelele arborate la sediile instituțiilor se prezintă în stare bună și dacă dispunerea, ordinea și intensitatea culorilor acestora sunt conform legislației în vigoare.

„Potrivit solicitării înaintate de prefect, reprezentanții UAT-urilor trebuie să verifice  dacă drapelul României arborat la sediul instituției are formă dreptunghiulară și   o lățime egală cu două treimi din lungimea acestuia. Lăţimea fiecărei fâşii de culoare trebuie să fie o treime din aceeaşi lungime. De asemenea, trebuie avut în vedere că dispunerea culorilor se face, începând de la lance,  în următoarea ordine, care se citește de la stânga la dreapta: albastru-cobalt, galben- crom, şi roşu-vermion.  În cazul în care culorile sunt aranjate în succesiune verticală, albastrul se poziţionează sus, urmat, evident, de galben şi roşu”, se arată în comunicat.

Prefectura notează că solicitarea transmisă primăriilor are la bază prevederile din art. 12, alin. (1) din Constituția României, art. 1-8, Capitolul I, Arborarea drapelului României și anexa din Legea nr. 75/1994 din 16 iulie 1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice; art. 1-10, Cap. 1, Arborarea drapelului României din Hotărârea nr. 1157 din 21 noiembrie 2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.(N.B.)

loading...