Tudorel Toader, la Suceava, despre cazul în care a fost implicat judecătorul constituțional Petre Lăzăroiu: Nu aș fi dat curs solicitării unui consilier prezidențial mai ales într-o perioadă atât de frământată


Intră acum și în grupul de

Tudorel Toader, la Suceava, despre cazul în care a fost implicat judecătorul constituțional Petre Lăzăroiu: Nu aș fi dat curs solicitării unui consilier prezidențial mai ales într-o perioadă atât de frământată

 

 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, sâmbătă, la Suceava, într-o conferință de presă, că în cazul judecătorului Petre Lăzăroiu care a acuzat presiuni din partea consilierului prezidențial Simina Tănăsescu, a spus că el nu ar fi dat curs solicitării unui consilier prezidențial.

Tudorel Toader a menționat că îi cunoaște bine pe amândoi, cu Lăzăroiu fiind coleg la Curtea Constituțională, iar cu Simina Tănăsescu coleg în mediul universitar.

„Eu personal, ca judecător,  nu aș fi dat curs solicitării unui consilier prezidențial și într-o perioadă atât de frământată. Să-i dea două cărți? Nici măcar nu i-a spus dinainte: Veniți să vă dau două cărți. Dacă vreți, într-o anumită regulă de protocol, categoric judecătorul e deasupra și consilierul ar fi trebuit să se ducă. Probabil, a primat regula cealaltă că e o doamnă și nu e un domn. Eu nu aș fi dat curs invitației”, a spus ministrul Justiției.

El a criticat însă și acțiunea Siminei Tănăsescu.

„Categoric, este absolut nefiresc faptul ca un consilier să-i spună unui judecător, indiferent de nume, vedeți că un ONG a făcut la Președinție o solicitare de revocare că ați avut doi ani un rest înainte”, a spus ministrul.

Tudorel Toader a subliniat că Simina Tănăsescu cunoaște că legea permite reivestirea pe mandat întreg când restul este mai mic de trei ani ca să se intre pe procedura celor trei ani când se schimbă componența Curții și se fac alegeri.

El a apreciat că a fost „un gest cel puțin nefiresc” mai ales că în în perioada respectivă tema a fost alimentată absolut artificial de foarte mulți că este un mandat nelegal.

Judecătorul constituțional Petre Lăzăroiu a acuzat presiuni ale Președinției României prin consilierul prezidențial Simina Tănăsescu care i-ar fi cerut acestuia o întâlnire în care i-ar fi spus că un ONG a cerut președintelui să emită un decret de revocare pentru că a depășit mandatul de 9 ani de judecător constituțional.

După acest scandal Simina Tănăsescu a demisionat din funcția de consilier prezidențial.(T.B.)


Intră acum și în grupul de