Ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Suceava, se pronunță pentru adoptarea prin dezbatere parlamentară a Codului Penal și Codului de procedură penală: Când acele coduri care au cea mai mare intruziune în viața privată au fost adoptate prin angajare, ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale zeci de articole


Intră acum și în grupul de

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a pronunțat, sâmbătă, la Suceava, într-o conferință de presă, pentru adoptarea prin dezbatere parlamentară a codurilor penal și de procedură penală, explicând că atunci când au fost modificate în grabă, prin angajarea răspunderii Guvernului, Curtea Constituțională a constatat că zeci de articole sunt neconstituționale.

„Eu personal constat că există o mare preocupare față de evoluțiile sociale, chiar și față de procesul legislativ. Constat faptul că, de multe ori, legile sunt adoptate în grabă. Spre exemplu, când codurile, legi fundamentale, au fost adoptate prin procedura angajării răspunderii Guvernului sau modificate fundamental prin ordonanță de urgență”, a spus ministrul.

Tudorel Toader a făcut referire în special la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală care au cea mai mare intruziune în viața privată pentru că sancțiunea este pedeaspta.

„Dacă acele coduri care au cea mai mare intruziune în viața privată, cu cele mai mari sancțiuni-pedeapsa-dacă acelea au fost adoptate prin angajare, ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale zeci de articole”, a spus ministrul precizând că era judecător al Curții Constituționale când s-au pronunța astfel de decizii ale Curții.

Întrebat dacă va susține angajarea răspunderii Guvernului sau ordonanțe de urgență pentru modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală după ce, vineri seara, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că procedurile parlamentare sunt greoaie și că demersurile coaliției majoritare sunt blocate prin contestări și că maniera pe care a avut-o de a avea dezbatere în Parlament a fost una greșită, ministrul Justiției a evitat un răspuns tranșant.

El a spus însă că în data de 18 august 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege emis de Ministerul Justiției pentru modificarera Codului Penal și al celui de Procedură Penală în limitele punerii în aplicare a celor două coduri cu deciziile Curții Constituționale și transpunerii a două directive europene, o directivă privind confiscarea extinstă și o altă directivă privind prezumnția de nevinovăție.

„Atât a plecat de la Ministerul Justiției, atât a aprobat Guvernul și s-a dus la Parlament pe tehnica legislativă, la comisia specială care a adăugat și alte soluții legislative.Prin urmare, la nivel de minister acestea au fost propunerile formulate, restul, inițiativa Parlamentului, plecate din Parlament”, a spus ministrul.

El a menționat că în ultimele zile nu a fost în București și nu a participat direct sau indirect la astfel de discuții și nici nu știe dacă se face vorbire de așa ceva.

„Mai curând tind să cred că nu sunt astfel de discuții. Nu dau un răspuns fără să am fundamentul necesar”, a spus ministrul Tudorel Toader. (T.B.)

 


Intră acum și în grupul de