Tudorel Toader, la Suceava, invocă o decizie în cazul Caroline de Monaco privind libertatea de exprimare când a fost întrebat despre faptul că premierul Viorica Dăncilă a criticat decizia ICCJ în cazul Liviu Dragnea. El a transmis tuturor să rămână în limitele de competență constituțională și legală.


Intră acum și în grupul de

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a invocat, sâmbătă, la Suceava, o decizie în cazul Caroline de Monaco privind libertatea de exprimare când a fost întrebat cum comentează că premierul Viorica Dăncilă, dar și miniștri din Cabinet au apreciat decizia ICCJ în cazul Liviu Dragnea ca fiind politică, ori incertă.

„Libertatea de exprimare, spune Curtea Europeană (a Drepturilor Omului n.r.) nu este de natură să înfrângă chiar dreptul la viață privată și la nivel de principiu s-a exprimat în cauza lui Caroline de Monaco”, a spus ministrul într-o conferință de presă.

El a adăugat că libertatea de exprimare se raportează la valori diferite.

„ Una e la viața privată, iar una este la o putere din cele trei puteri care funcționează în statul de drept cu exigențele separației puterilor. Puterile sunt egale. Se controlează reciproc și sunt în echilibru. Asta este arhitectura constituțională de la noi. Realitatea este cu particularitățile ei”, a adăugat ministrul.

El a precizat că puterea executivă, partea de Guvern și chiar puterea legislativă, sunt puteri în sine și că, alături de puterea judecătorească, sunt egale, se controlează și reciproc și în echilibru.

Ministrul a arătat că față de celelalte puteri, în puterea judecătorească sunt persoane cu strictă specializare, cu drept la carieră și continuitate și omogenitate în pregătire.

„Este normală și intră in parametrii libertății de exprimare faptul că cineva din puterea executivă sau legislativă se exprimă la puterea judecătorească? (…) Vă îndem să puneți și întrebarea cealalată, ca să rămânem în echilibru: Rămâne în limitele libertății de exprimare faptul ca un judecător să se exprime cu privire la probleme politice, publice, mai mult chiar decât un politician? Dincolo de faptul că „x” se exprimă, vedeți dacă aceste abordări menține echilibrul dintre acele puteri”, a spus ministrul Justiției.

El crede că trebuie să se vadă dacă și partea cealaltă își exprimă limitele libertății de exprimare.

„Nu este un echilibru. Dacă vă uitați la o balanță, niciodată o balanță adevărată, nu are talerele pe orizontală la același nivel pentru că atunci nu se poate ca într-un litigiu să aibă dreptate și ăla și celălalt pentru că nu mai e litigiu. Personal cred că lucurile se vor echilibra, se vor stabiliza. Personal am aceeași părere pe care dumneavoastră sau orice român o are când vede că un judecător, un procuror, o asociație profesională se exprimă acolo unde legea nu-i permite”, a spus ministrul.

Tudorel Toader a arătat că una este când cineva spune că legea nu e bună și alta când o face un judecător sau procuror, dar care, în numele libertății de exprimare pot ca prin intermediul CSM să formuleze observații consultative doar cu privire la legile justiției.

El a afirmat că poate va realiza prin Institutul de Criminologie, o analiză din care să reiasă cine mai mult intră în numele libertății de exprimare, în zona cealaltă de competență.

„E mai mult un îndemn la măsură, la echilibru, la proporție, la cunoașterea și respectarea competențelor”, a spus ministrul.

Tudorel Toader a subliniat că actul de justiție se înfăptuiește în sala de judecată și că legile se fac în Parlament.

„Transmit pe această cale faptul ca fiecare dintre noi, români cu funcție sau fără funcție, cu demnități înalte, fără demnități înalte să ne cunoaștem și să ne respectăm limitele de competență care, limitele de competență constituțională și legală”, a conchis ministrul Justiției, Tudorel Toader.


Intră acum și în grupul de