Direcţia de Sănătate Publică Suceava a distribuit tablete pentru dezinfecţia fântânilor din 30 de comune sucevene afectate de inundaţii


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, că instituţia a distribuit 20 000 de tablete de Clorom Javel pentru dezinfecţia a aproximativ 850 de fântâni din 30 de comune sucevene afectate de inundaţiile din ultima perioadă. 

Zorescu a spus că, începând de marţi, personalul instituţiei va recolta probe de apă de pentru controlul calităţii apei din fântâni, iar în urma analizelor de laborator se va stabili dacă apa corespunde din punct de vedere organoleptic, microbiologic şi bacteriologic şi dacă poate fi consumată.

Ea a precizat că DSP Suceava colaborează cu reţeaua de asistenţi comunitari medicali şi de mediatori sanitari din zonele afectate.

Directorul executiv al DSP Suceava a mai spus că stocul de substanţe dezinfectante din rezerva antiepidemică a instituţiei va fi refăcut, fiind efectuate deja demersuri în acest sens.

Reamintim că substanţele dezinfectante au început să fie distribuite din cursul săptămânii trecute, iniţial în 15 localităţi afectate de inundaţii, unde au fost trimise 12 650 de tablete de Clorom Java pentru dezinfecţia fântânilor.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, DSP recomandă populației din zonele afectate de inundaţii să consume apă îmbuteliată, să nu bea apă direct din fântâni sau de la robinet, să utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiartă și răcită, să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic, să nu atingă animalele moarte și să avertizeze autoritățile, în vederea evacuării acestora, să evite expunerea prelungită la frig/umezeală, să păstreze alimentele în condiții igienice, să respecte igiena individuală, iar la primele semne de boală să se prezinte la cel mai apropiat medic/spital.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de