A doua ediție a evenimentului Bucovina Brunch, la Biserica din lemn din Adâncata care intră în restaurare


Intră acum și în grupul de

Duminică, 8 iulie, la Biserica de lemn din Adâncata a avut loc a doua ediție a evenimentului gastronomic Bucovina Brunch.

În apropierea Sucevei este o mică biserică de lemn din anii 1600, în vatra satului. Biserica veche, cum i se spune, cu hramul Sfântului Dumitru. Discretă și frumoasă, este puțin cunoscută, dar a devenit un mic nucleu de experimentare a tradiției: copii învață vara să picteze icoane, femeile din sat au reînceput să coase cămăși și alte elemente ale portului tradițional.

În scurt timp această biserică, monument istoric, va intra în restaurare, iar timp de 17 luni nu va putea fi vizitată. Am marcat simbolic, cu acest eveniment, un moment de trecere de la vechi la un nou tot vechi.

Începând cu ora 12.00 ne-am adunat în jurul mesei, la povești,  chiar în minunata curte a bisericii. Am aflat de la localnici care erau obiceiurile – azi uitate –  de la marile evenimente de trecere și despre șezătorile de altădată.

Gazda noastră a fost Părintele Pascal iar micul eveniment gastronomic a fost organizat de doamnele Rodica Nicodim și Mihaela Ichim din Adâncata, care au gătit pentru noi mâncăruri cu gustul de… „acasă”. Rețete vechi, aproape de urban, dar cu drag pentru rural.

Următorul eveniment Bucovina Brunch va fi pe 11 august, la Putna, unde vom demonta și depozita o casă tradițională din lemn din Putna, pentru ca, ulterior aceasta să fie amenajată ca muzeu. O altă activitate va fi cea de inventariere și recondiționare de mic mobilier și instrumentar casnic. Bineînțeles, acestea vor fi îmbinate cu partea gastronomică: o masă delicioasă gătită de gospodinele satului.

Bucovina Brunch este un eveniment caritabil. Donațiile vor fi folosite pentru costurile evenimentului și pentru continuarea acțiunilor de patrimoniu demarate.

Organizatori: iaBucovina, ADER(Asociația de Dezvoltare Economică și Regională Suceava), APT Bucovina (Asociația pentru Turism Bucovina), Parohia Adâncata.

Parteneri:  Muzeul Bucovinei – secția de Etnografie,  Centrul de Resurse și Cercetare în Turism / Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Access Events, Fotograf Lăcrămioara Gavrilovici.


Intră acum și în grupul de