În decembrie va fi organizată licitația pentru desemnarea operatorului de gaze naturale în Câmpulung Moldovenesc


Intră acum și în grupul de

      Ministerul Economiei și Finanțelor a stabilit ca licitația pentru desemnarea operatorului de gaze naturale în municipiul Câmpulung Moldovenesc să aibă loc în ultima decadă a lunii decembrie. Anunțul a fost făcut sâmbătă de primarul municipiului, Gabriel Constantin Șerban, care și-a exprimat speranța că acest municipiu va putea folosi investiția în aducțiunea de gaze naturale, la trei ani după ce aceasta a fost finalizată.

Totodată, el a arătat că în acest fel va putea fi funcțională și noua centrală termică de cogenerare, investiție făcută prin proiectul „Suceava-Utilități și mediu la standarde europene”, care a fost proiectată pentru a funcționa cu gaze naturale, în prezent fiind utilizat combustibil lichid ușor pentru producerea agentului termic. Șerban a menționat că pe lângă Câmpulung Moldovenesc, firma care va câștiga licitația va opera distribuția de gaze naturale și în comunele Vama, Pojorâta, Milișăuți, Pătrăuți, Grănicești, Todireștim Dărmănești, Zvoriștea și Dumbrăveni. Șeful administrației locale câmpulungene a mai adăugat că din informațiile pe care le are, mai multe firme puternice sunt interesate să participe la această licitație.

Consiliul Județean Suceava a transmis la MEF documentațiile pentru organizarea a două licitații, una pentru zona Câmpulung Moldovenesc-Vama-Pojorâta, care cuprinde zece localități și una pentru zona Drăgușeni-Boroaia, care cuprinde alte opt localități. Totodată, CJ Suceava mai propune organizarea unei licitații pentru desemnarea operatorului de gaze naturale în alte 16 localități.

MEF a decis să scoată la licitație desemnarea unui operator de gaze naturale pentru rețelele construite prin proiectul "Suceava-Utilități și mediu la standarde europene", doar pentru localități separate sau grupuri mai mici de localități, după ce la licitația organizată în luna iunie pentru desemnarea operatorului de gaze naturale în 34 de localități din județ nu s-a prezentat nici o firmă.

De asemenea, CJ Suceava a inițiat negocieri cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) în vederea predării, contra cost, a magistralelor de gaze naturale construite prin proiectul "Suceava-Utilități și mediu la standarde europene", potrivit vicepreședintelui instituției, Dan Cadariu. El a precizat că după ce conductele magistrale vor fi preluate de ANRM, acestea vor fi concesionate Transgaz, urmând ca investițiile prevăzute să fie continuate de această firmă.

Consiliul Județean Suceava poartă discuții și cu Deutsche Bank pentru prelungirea cu cinci ani a perioadei de grație pentru împrumutul de 86,3 de milioane de euro obținut în vederea finanțării proiectului "Suceava-Utilități și mediu la standarde europene", întrucât investițiile nu au fost finalizate și au fost insuficient finanțate, în special în ceea ce privește componenta de termoficare.

Prin proiectul "Suceava-Utilități și mediu la standarde europene" sunt construite centrale termice de cogenerare și rețele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți și orașele Gura Humorului și Siret, precum și o rețea magistrală de gaze naturale ce cuprinde 62 de localități din județ.

Pentru realizarea investițiilor în cadrul acestui proiect, Consiliul Județean Suceava a obținut un credit cu garanții guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanțatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut, ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani.
 


Intră acum și în grupul de