Alegeri parlamentare 2008 : Liberalii suceveni propun patru obiective strategice în vederea dezvoltării județului


Intră acum și în grupul de

         Prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Aurel Burciu, este de părere că o dezvoltare reală, din punct de vedere economic și social a județului Suceava va putea fi asigurată de un viitor Guvern liberal, la care se adaugă și aportul viitorilor parlamentari suceveni. Burciu a arătat că în condițiile în care după o guvernare locală de mai bine de 10 ani a PSD județul Suceava a rămas relativ izolat și mai sărac, în comparație cu alte regiuni din România, candidații PNL pentru Senat și Camera Deputaților, și el personal, se vor preocupa de atingerea a patru obiective strategice pe parcursul mandatului 2008 – 2012. 

    Potrivit candidatului liberal, un prim obiectiv ar fi inițierea unor acte normative care să faciliteze și să susțină dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, și a celor din industria turistică, silvicultură, agricultură, în special.

    „Apreciem că județul Suceava are o șansă reală pentru a ieși din starea de izolare socio-economică dacă se va consolida mediul de afaceri din industria turistică, agricultură și silvicultură”, apreciază Burciu. 

    Totodată, acesta a arătat că în calitate de senator de Suceava va face lobby pentru proiectele care vor consolida legătura rutieră dintre nord-estul României și sudul țării, în condițiile în care în prezent, județul Suceava este relativ izolat, rutier sau aerian, fiind îngreunate astfel relațiile economice și comerciale cu alte zone ale României și Europei. „Din punctul nostru, de vedere apreciem că este imperativ necesar finalizarea rapidă a drumului modernizat Roman – Suceava – Siret, urmând ca pentru o altă etapă, între anii 2012-2014, să fie propus și susținut un proiect de autostradă Siret – Suceava – Roman – Bacău. În acest fel s-ar asigura conexiunea cu proiectele de autostrăzi deja aprobate, din partea de Sud a României, cât și cu autostrada Târgu Mureș. De asemenea, se impune ca pe termen lung să existe o legătură rutieră directă și indirectă între Marea Neagră și Marea Baltică, obiectiv ce este de interes și pentru Uniunea Europeană, inclusiv pentru marile corporații ce operează în spațiul ex-sovietic”, a explicat liberalul sucevean.

    În același timp, Aurel Burciu a menționat că parlamentarii liberali vor susține la nivel central și dezvoltarea unor proiecte, în infrastructură, pentru consolidarea legăturii rutiere dintre Suceava – Vatra Dornei spre Oradea și Europa de Vest. El a ținut să sublinieze că deși un astfel de proiect de autostradă care să lege Suceava de Oradea este unul de mare amploare, care ar necesita fonduri de miliarde de euro, susținerea unei astfel de inițiative este absolut necesară. „Pentru realizarea unui astfel de proiect este posibil de atras o parte din fonduri de la UE, fonduri disponibile pe componenta de infrastructură până în 2015. Similar cu obiectivul amintit anterior, este evident că un astfel de proiect prezintă interes și pentru alte țări membre ale UE, inclusiv pentru marile corporații care își desfășoară activitatea în țări precum Ucraina sau Rusia ”, a mai spus candidatul PNL. 

    Un ultim obiectiv din programul de guvernare al PNL îl reprezintă creșterea sumelor alocate de la buget pentru educație, astfel încât acestea să ajungă la 7% din Produsul Inter Brut al României, începând din anul 2011. „Deși în programul de guvernare propus de PNL se propune 6% din PIB pentru educație, noi credem că este posibil ca la momentul 2011-2012 România să aloce 7% din PIB pentru acest domeniu. Explicația de fond pentru susținerea acestui obiectiv este dată de faptul că România a fost și rămâne țara cu cel mai mic procent de persoane cu studii superioare din total populație, de la nivelul Uniunii Europene”, a conchis candidatul liberal pentru un mandat de senator, Aurel Burciu. 
    
    
    
    


Intră acum și în grupul de