Manifestări ample la Suceava cu prilejul aniversării a 90 de ani de la Unirea Bucovinei cu România


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a prezentat, marți, programul manifestărilor care vor avea loc pe 28 noiembrie, în cadrul cărora va fi serbată cu fast aniversarea a 90 ani de la unirea Bucovinei cu România. Potrivit lui Flutur, vor fi organizate mai multe momente, unele cu participarea unor actori și cu butaforie, care să reamintească de acțiunile petrecute în Bucovina cu ocazia unirii, acestea fiind începute cu evocarea unirii la cele trei foste oficii vamale dintre Bucovina și România de la Cornul Luncii, ce fusese deschis în 6 mai 1809, Bunești, deschis în 14 decembrie 1886 și Burdujeni, care fusese deschis la 1 ianuarie 1860. La cele trei foste oficii vamale vor fi montate plăci aniversare și tablouri cu fotografii din ziua Unirii.

Ulterior, în fața Gării Burdujeni un pluton de soldați îmbrăcați cu haine de epocă și o baterie de tunuri vor saluta momentul unirii Bucovinei cu România cu opt lovituri de tun, în patru salve. Cele patru tunuri vor fi aduse în fața Palatului Administrativ, unde vor trage salve concomitent, în această zonă urmând să fie prezentate două steaguri originale ale Diviziei a VIII-a ce a fost condusă de Iacob Zadik, care a intrat în Suceava și a pus drapelul românesc pe sediul Primăriei.

Ofițerul care va comanda plutonul format din trei subofițeri și 21 de soldați va fi îmbrăcat în uniforma purtată, în filmul istoric „Triunghiul morții”, de generalul Ion Dragalina, uniformele fiind închiriate de la studiourile de film Mediapro.

În fața Palatului Administrativ, fost sediu al Primăriei Suceava, Corul Voces Bucovina va cânta „Salut Armatei Române”, iar un actor al Teatrului din Botoșani va citi discursul din urmă cu 90 de ani al lui Filaret Doboș. Manifestările vor continua pe esplanada centrală a orașului, unde participanții vor ajunge cu mocănița care se instalează în prezent și unde se va organiza o ședință solemnă a Consiliului Județean Suceava, în cadrul căreia președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, va citi Proclamația de Unire și vor fi acordate medalii aniversare care, în premieră, au pe avers Monumentul Unirii din Cernăuți.

Ulterior, primarii din Chișinău, Alba Iulia, Iași vor transmite mesaje, la eveniment fiind invitat și primarul din Cernăuți, respectiv reprezentanții asociațiilor românești din regiunea Cernăuți.

În cursul după-amiezii de vineri, la Catedrala romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuk” din Suceava artistul Grigore Leșe va susține un recital „Concert pentru eroi și morminte”.


Intră acum și în grupul de