Poliția Suceava: Indisciplina pietonală şi neacordarea de prioritate pentru pietoni reprezintă a doua cauză generatoare de accidente rutiere grave în județ

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliției Județene Suceava au desfăşurat  în ultima săptămână acţiuni de informare şi responsabilizare a pietonilor cu privire la riscurile la care se expun nerespectând legislaţia rutieră.

Potrivit Poliției Județene Suceava, indisciplina pietonală şi neacordarea de prioritate pentru pietoni reprezintă a doua cauză generatoare de accidente rutiere grave în judeţul Suceava, iar aproape zilnic se înregistrează evenimente rutiere cu implicarea pietonilor.

Astfel, au fost realizate acţiuni preventive în cadrul campaniei „Vacanță în Siguranță” atât în mediul urban cât și în mediul rural, având ca scop în principal crețterea gradului de siguranță a copiilor pe perioada vacanței de vară, iar totodată, în cadrul activităților polițiștii inventariază și evaluează marcajele de la trecerile de pietoni si semnalizarea rutieră pentru remedierea deficiențelor, în perspectiva debutului noului an școlar 2018/2019.

În paralel, în cursul zilei de joi poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Vatra Dornei au organizat şi desfăşurat o acţiune pe raza de competență, în vederea depistării pietonilor care traversează neregulamentar, precum şi a conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii, iar în doar câteva ore au fost aplicate 29 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 11.890 lei, din care 10 față de pietonii care au traversat neregulamentar și  au fost reţinute si 3 permise de conducere.

Şi în perioada următoare, poliţiştii vor acţiona cu femitate şi în vederea sancţionării contravenţionale a celor care încalcă legislaţia.

„Atragem atenţia încă o dată că sancţiunile aplicabile prevăzute de O.U.G. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice nu sunt deloc neglijabile.Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de  4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei).  De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă”, arată Poliția Suceava.

Polițiștii subliniază că mai importantă decât aceste sancţiuni este însă viaţa ce ar trebui preţuită mai mult, respectând cu stricteţe legea.

În aceste condiţii poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni.

 

►Nu lasati copiii nesupravegheati in timpul folosirii locurilor de joaca, arterelor rutiere sau mijloacelor de transport in comun;

►Cele mai sigure locuri de joaca sunt cele pe unde nu circula masini, respective terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a scolii si a gradinitei;

►In toate imprejurarile, stimati parinti, respectati regulile de circulatie pentru a fi un exemplu pozitiv pentru cei mici  !  , transmite Poliția Suceava (N.B.)

loading...