Depresia, un diagnostic în creștere printre suceveni


Intră acum și în grupul de

Numărul persoanelor diagnosticate cu depresie este în continuă creștere, tulburarea fiind greu de recunoscut. Potrivit medicului psihiatru Alexandru Paziuc, de la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc „depresia este o boală complexă, insuficient diagnosticată și tratată”.

În 2007, medicii de familie din județ au raportat 5888 de cazuri de tulburări psihice, cu aproape 200 mai multe ca în anul precedent. Dintre acestea, 947 au fost cazuri noi, 930  fiind confirmate și de specialiști. La tulburări depresive, în 2007 au fost raportate un număr total de 4160 cazuri noi, 101 fiind la copii sub 14 ani, 2689 la persoane între 15 și 64 de ani, iar 1370 la persoane în vârstă, peste 65 de ani.

Alexandru Paziuc, precizează că la noi nu există un sector abilitat pentru primirea persoanelor în vârstă cu depresii, unele fiind și accentuate din cauza unor boli degenerative, precum Alzheimer, sistemul de psihiatrie având în acest sens „o bilă neagră”.

De la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung, în 2007 au fost 1710 pacienți cu depresie externați, 737 dintre ei fiind cu „depresie majoră”. Din totalul pacienților, doar 189 erau angajați în câmpul muncii și au putut beneficia de peste 2800 zile de concediu medical, restul fiind în șomaj sau cu probleme sociale.

Depresia este definită ca o tulburare de afectivitate care afectează în întregime persoana, atât fizic cât și psihic, fiind întâlnită mai mult la femei.  Aceasta poate provoca izolare față de alte persoane, dezinteres față de orice activitate dar și față de propria persoană, lispa motivației de a trăi, a poftei de mâncare, neîncredere, inutilitate, tristețe, dezamăgire, probleme de concentrare. Persoana cu depresie simte și disconfort psihic – dureri diverse, oboseală nemotivată, probleme de digestie, tulburări de somn, plâns facil etc.

Dr. Paziuc spune că 60% din persoanele cu depresie se gândesc la suicid, iar 15% îl și comit. Cauzele depresiei sunt de natură socială, psihologică și biologică. Ereditatea, adică predispoziția genetică a persoanei la depresie, are un aport de 40% în contractarea bolii. Factorul social, și anume stresul, numit sindromul general de adaptare are un aport de 60 la sută în depresie, el putând proveni din cauza decesului unei persoane, pierderea locului de muncă, divorțul, schimbarea locuinței etc.  O altă cauză importantă este dată de dezechilibrele chimice la nivelul creierului, de așa numiții neurotransmițători, precum dopamina, serotonina. Aproape toate bolile somatice pot determina și tulburări depresive, iar pacienții depresivi au mult mai multe boli asociate decât cei fără.  Totodată, depresia poate fi cauzată și de unele medicamente luate pentru anumite boli somatice, și amintim aici ranetedina, care se ia frecvent pentru stomac, barbiturice, propranolol și altele.

Depresia poate fi tratată și este vindecabilă prin medicație și psihoterapie, fiind recomandate amândouă metode, întrucât s-au constatat recăderi la persoanele care au luat numai medicamente și nu au făcut psihoterapie sau invers.
“Pentru reușita tratamentului unei depresii nu e nevoie numai de un medicament bun, persoanei trebuie să i se ofere și condiții. Într-un spital izolat, fără condiții minime e greu să faci ca lucrurile să evolueze spre bine”, spune Alexandru Paziuc.

Județul Suceava este unul cu un număr crescut de persoane plecate în străinătate. În acest context a apărut și „depresia migrației”, pe care o fac persoanele care pleacă la muncă în străinătate din cauză că nu se acomodează acolo, dar și  copiii cu părinții plecați, rămași acasă în îngrijirea altor persoane. „Dacă nu sunt crescuți într-un mediu familial cald, vor face probleme mai târziu, vor da dovadă de agresivitate crescută. Ei sunt primii care vor claca. Aceste persoane trebuie consiliate și ajutate, nu trebuie să ajungă la psihiatru. Dar pentru că aceasta nu se întâmplă, acești copii ar trebui evaluați și cei cu risc crescut – consiliați”, a ținut să mai precizeze Alexandru Paziuc.
 


Intră acum și în grupul de