Sucevenii nu sunt prea încântați de campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin


Intră acum și în grupul de

Prima zi de vaccinare a fetițelor împotriva cancerului de col uterin a adus și mai multe controverse. Mulți părinți nu au acceptat ca fetele lor să facă vaccinul. Și opiniile specialiștilor sunt împărțite. În timp ce unii medici spun că vaccinul e util, alții afirmă că există prea puține dovezi că medicamentul nu are efecte adverse.

La nivelul județului Suceava, numărul fetelor de clasa a IV-a este de 4439.

Marius Vasilescu are o fetiță în clasa a III-a la Școala generală nr. 4 Suceava. Acestuia i se pare un abuz vaccinarea fetelor cu acest vaccin. „Nu se cunosc clar efectele secundare ale acestui vaccin la fel cum nu se cunoaște clar că acest papiloma virus este 100% responsabil de producerea cancerului de col uterin. Și atunci cum să acceptăm să vaccinăm fetele noastre în aceste condiții. Se spune că vaccinul nu este obligatoriu. Dar oare părinții au fost informați corespunzător? Eu zic ca nu. Și atunci revin cu întrebarea : suntem de acord să ne folosim copiii drept cobai în industria farmaceutică, care învârte milioane de euro și Dumnezeu le știe care le sunt țelurile! Nu cumva Ministerul Sănătății se aruncă cu capul înainte când face asemenea achiziții?”,  s-a întrebat acesta.

„În condițiile în care, în alte țări europene nu se face acest vaccin, el fiind utilizat doar în USA, și aici nu sunt convinsă că intră în zona de obligativitate, și totodată considerând că timpul consumat pentru evidențierea efectelor acestui vaccin este insuficient, nu prea văd de ce aș fi încântată de acest vaccin. Conform celor spuse de unii specialiști în virusologie, că boala apare după începerea vieții sexuale, prin așa numit virusul papiloma, de ce se face în avans? Că doar la 10 ani nu începe copilul viață sexuală. Și apoi copilele ar trebui testate înainte pentru a se vedea dacă acest vaccin nu le este contraindicat. În loc să salveze viața unora dintre ele, le poate produce chiar decesul” a spus Maria Luca, mamă a două gemene aflate în clasa a II-a la Școala generală nr.9 Suceava.

În județul Suceava, potrivit datelor ASP Suceava rezultate în urma evaluării stării de sănătate a populației prin programul MSP, din cele 120.498 depistate cu risc de îmbolnăvire pentru diverse boli, 5032 sunt pentru cancer uterin,  2435  pentru cancer de sân, iar pentru cancer de col uterin – 2.373 cazuri.

 


Intră acum și în grupul de