Intră acum și în grupul de
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au lovit în plin într-un caz de obținere ilegală a actelor de identitate.

După perchezițiile din cursul zilei de joi procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru fals informatic în formă continuată și aplicarea de măsuri preventive față de patru funcționari din servicii publice comunitare de evidență a persoanelor.
Doi dintre inculpați au fost reținuți pentru 24 de ore, în timp ce ceilalți doi au fost plasați sub control judiciar.
Ancheta a scos la iveală un mecanism bine pus la punct: persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova și alte țări din fosta URSS erau înregistrate fictiv la adrese inexistente sau improprii locuirii, pentru a obține cărți de identitate românești.
Pentru aceste acte prețul era de aproximativ 100 de euro de persoană.
În urma perchezițiilor s-au găsit cereri în alb, completate doar cu datele „găzduitorului” și acte-suport false.
Anchetatorii spun că în unele cazuri proprietarii nu aveau habar că în locuințele lor sunt declarate persoane străine.
La percheziții au fost confiscate și sume de bani, respectiv 76.150 euro și 27.000 lei.
Reamintim că ancheta vizează destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari din cadrul Serviciului de evidența populației de la Câmpulung Moldovenesc și de la Primăria din oraș, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea, în ceea ce privește domiciliul pentru persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova și alte țări din fosta URSS.
Anchetatorii spun că au fost emise peste 1700 de astfel de documente pentru cetățeni din spațiul ex-sovietic.
Intră acum și în grupul de