Trei case, peste 300 de kilometri de drumuri județene și comunale, 82 de kilometri de străzi, 135 de podețe, 22 de punți, lucrări hidrotehnice, afectate de ploile din ultimele două săptămâni în județul Suceava. Valoarea pagubelor a crescut la 140 de milioane de lei


Intră acum și în grupul de

Pagubele provocate de ploile abundente din ultimele două săptămâni se ridică la 98 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că pagubele totale din ultima lună sunt de 140 de milioane de lei în condițiile în care în prima parte a lunii pagubele au fost evaluate la 42 de milioane de lei.

Prefectul de Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, a convocat, joi, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava pentru a analiza și aproba raportul sinteză privind evaluarea pagubelor produse, în județul Suceava, ca urmare a inundațiilor din perioada 16-31 iulie 2018.

La începutul ședinței, prefectul Adomnicăi a mulțumit tuturor celor care s-au implicat,  în mod direct, dar și celor care au gestionat, de la  nivelul instituțiilor pe care le  conduc, această situație de excepție.

Prefectul a salutat intervenția Secției de Gospodărie a Apelor la digurile afectate, în această perioadă, subliniind că aceasta a fost  cât se poate de „operativă și eficientă”, limitând  pagubele care altfel ar fi fost mult mai mari.

Directorul SGA Suceava, Daniel Drăgoi, a prezentat o centralizare a pagubelor din ultimele două săptămâni ale lunii iulie arătând că au suferit pagube  în infrastructură  54 de unități teritorial administrative, cu   117 localități, valoarea totală a distrugerilor evaluate  fiind estimată la   97,899 milioane lei.

Astfel, pe teritoriul județului au fost afectate șapte lucrări hidrotehnice ale SGA- lucrări care înseamnă regularizări și  amenajări de râuri, îndiguiri, apărare și consolidare de maluri de ape, valoarea pagubelor SGA fiind de   49,638 milioane lei în timp ce pagubele raportate  de Direcția Județeană Drumuri și Poduri se cifrează la 2,592 milioane lei.

Au mai fost afectate trei case,  peste 127 km de drum județean,  drum comunal pe o lungime de  circa 178 de km,  82,4 km de rețea stradală,  135 podețe,    22 punți,  aproximativ 11 km apărări  de mal.

După ședința CJSU, macheta cu centralizarea pagubelor produse în perioada menționată a fost transmisă Ministerului Afacerilor Interne, care o va comunica  Seretariatului General al Guvernului, unde sunt centralizate evaluările  pagubelor pentru care se vor solicita despăgubiri din Fondul de solidaritate al UE.

“Având în vedere și alunecările de teren care ne-au fost semnalate  la Broșteni, Izvoarele Sucevei și  la Ilișești, probleme a căror complexitate determină o altă evaluare decât cea făcută până acum, de către aceste comisii interinstituționale, ne-am propus ca, de săptămâna viitoare, să găsim o soluție – implicând inclusiv UAT-urile-, pentru o sursă de finanțare în vederea expertizării   alunecărilor de teren  și pentru rezolvarea acestor probleme”, a precizat prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi.

La Prefectura Suceava, se centralizează,  în continuare, rapoartele operative transmise de primării, iar comisiile interinstituționale merg  în teren pentru  alte evaluări. Odată cu retragerea apelor se produc eroziuni și surpări de maluri, astfel încât situația evaluării pagubelor este în dinamică. 

Toate pagubele ce vor fi centralizate și evaluate, la final, vor constitui  obiectul unui nou proiect de Hotărâre de Guvern, prin care se vor solicita Guvernului alte sume de  bani pentru refacerea infrastructurii afectate.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de