Unitatea Medico-Socială din Broșteni a rămas fără bani


Intră acum și în grupul de

Directorul Autorității de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu a fost informat de către liderul local al Uniunii Județene a Sindicatul Sanitas Suceava, Ana Ionescu despre faptul că la Unitatea Medico-Socială din orașul Broșteni personalului auxiliar și TESA nu și-au primit salariile pe ultimele două luni, iar unitatea nu are cu ce cumpăra alimente pentru pacienți și combustibil pentru încălzire, întrucât primăria nu are bani la buget. 

„Am luat legătura cu directoarea unității, jurist Doina Buciuman, care a confirmat că personalul auxiliar și TESA, și-au luat banii ultima dată în luna septembrie iar din cauză că nu s-au plătit de câteva luni facturile restante la alimente și lemne furnizorii refuză să mai dea pe datorie. Aceasta spune că se dă căldură în saloane doar câteva ore pe zi, noaptea fiind foarte frig, și că despre această situație a fost informat și Consiliul Local Broșteni, răspunsul fiind acela că nu au ce împărți” a menționat miercuri, Alexandru Lăzăreanu.

Directorul ASP Suceava a afirmat că directorul unității a informat și Primăria Broșteni. „Primăria spune că n-are fonduri și că au dat bani pentru ultimele salarii din credite. Eu înțeleg că bugetul e sărac, dar nu, să nu se asigure încălzirea și alimentele. Consider că nu e normal să se cheltuiască bani pe serbări și să nu se dea la bolnavi”, a declarat Alexandru Lăzăreanu. 

Directorul ASP Suceava a afirmat că a adus la cunoștința Prefecturi această situație. Unitatea are 25 de paturi, acolo fiind spitalizați câțiva bolnavi cronici dar și asistați social care stau permanent acolo. Alexandru Lăzăreanu a mai precizat că în rândul personalului medico- sanitar nu se înregistrează probleme salariale deoarece banii sunt alocați de la Ministerul Sănătății prin ASP. „Nu sunt probleme nici nu medicamentele pentru pacienți, fondurile și la acest capitol fiind asigurate prin ASP Suceava. Însă cheltuielile pentru salariile personalului auxiliar și TESA, întreținere, încălzire, achiziționarea alimentelor trebuiesc asigurate de către autoritatea locală ”, a precizat șeful ASP.

 

Primarul orașului Broșteni, Stelian Chirilă, a confirmat miercuri că ultimele salarii achitate acolo au fost pentru luna septembrie și că, din punct de vedere financiar, “suntem în colaps”. Edilul spune că Primăria are datorii de 4 miliarde lei vechi, la iluminat, apă și canalizare, că nu a putut plăti de 3 luni nici salariile celor de la domeniul public. Stelian Chirilă spune însă că va încerca să rezolve măcar problema lemnelor: “Găsesc eu niște agenți economici să-mi dea niște lemne, nu-i las, o să găsim soluții, dar directoarea nu vine să discute cu mine. Să vină să comunice cu mine”, a spus primarul de Broșteni. 

Județul Suceava mai are unități medico-sociale la Mălini, Zvoriștea, Dumbrăveni și Vicovu de Sus, șeful ASP menționând că și acestea “sunt la limită” cu banii, dar “nu au întârzieri la salarii”.


Intră acum și în grupul de