Serviciu Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare la Garda de intervenție Siret

După ce la sfârșitul lunii octombrie la Suceava a fost inaugurat Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), a venit rândul Gărzii de la Siret să fie dotată cu acest serviciu. Echipajul SMURD acționează pentru permiterea accesului, degajarea victimelor în cele mai bune condiții și cât mai rapid posibil, fără a agrava leziunile existente, concomitent cu acordarea asistenței medicale de urgență, în timp util, în cazul incendiilor, accidentelor și altor situații de urgență în care funcțiile vitale ale persoanelor afectate sunt sau se presupune a fi în pericol iminent.

Ajutorul medical de urgență se acordă pe timpul intervențiilor de către personalul medical propriu, precum și de personalul unităților sanitare din zona de competență sau raionul de intervenție, chemat în sprijin la locul acțiunii.

În cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava au intrat în dotare trei ambulanțe noi, de tip B1 și B2 cu rol de prim ajutor și transport. Acestea sunt dotate cu aparatură performantă pentru monitorizarea funcțiilor vitale și prim ajutor.

La Detașamentul de pompieri Suceava activitatea SMURD a început din 1 noiembrie, iar în luna decembrie se va deschide și la Detașamentul de Pompieri Vatra Dornei.

Potrivit ISU Suceava peste 40 de cadre au fost instruite să încadreze modulul de ambulanță astfel încât calitatea misiunilor să fie cea așteptată și dorită de populație, pregătire ce s-a desfășurat la Spitalul de Urgență Sf. Spiridon Iași.
Echipajele S.M.U.R.D intră în acțiune pentru: intervenția la cazurile în care una sau mai multe persoane se află într-o situație de risc vital din cauza unei îmbolnăviri sau accidente acute; intervenția la cazurile care necesită acordarea primului ajutor într-un interval scurt de timp; asigurarea protecției medicale în cazul intervenției echipajelor Inspectoratului pentru situații de urgență la misiunile specifice de risc de accidentare pentru personalul echipelor de intervenție; intervenția la accidente colective sau calamități.

Potrivit ISU Suceava, anul viitor unitatea va primi încă trei ambulanțe, urmând a fi completat și necesarul cu autospeciale de descarcerare.