Prevenirea consumului de alcool și substanțe interzise, dar și prevenirea violențelor- prioritate a polițiștilor suceveni la Bucovina Rock Castle

Polițiștii suceveni acționează în aceste zile pentru prevenire a faptelor cu violență dar și pentru prevenirea consumului de alcool și substanțe interzise în contextul organizării evenimentului Bucovina Rock Castle 2018, în municipiul Suceava în zona Cetății de Scaun.

Potrivit Poliției Județene Suceava, în perioada iunie – septembrie 2018, poliţiştii suceveni desfășoară campania de prevenire ,,Turism în Siguranță”. Campania se adresează deopotrivă turiștilor care se află pe raza județului dar și sucevenilor. În cadrul campaniei au fost derulate activități de informare și responsabilizare a cetățenilor cu privire la adoptarea unui comportament preventiv în vederea reducerii riscului victimal dar și acțiuni ale structurilor operative pentru identificarea și sancționarea celorcare încalcă prevederile legale.

De menționat este că un segment aparte în cadrul campaniei îl constituie desfășurarea unor acțiuni preventive în contextul organizării pe raza județului a unor evenimente sociale, culturale și artistice de amploare cu participarea unui public numeros.

Astefl, în cadrul campaniei, până în prezent, polițiștii Compartimentului de  Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava au desfășurat activități preventive și de informare la 10 evenimente de amploare, cu participarea a peste 20.000 de persoane.

În acest weekend polițiștii Compartimentului de  Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava împreună cu polițiștii de proximitate din cadrul Poliției Municipiului Suceava au derulat activități de prevenire a faptelor cu violență și de prevenire a consumului de alcool și substanțe interzise în contextul organizării evenimentului Bucovina Rock Castle 2018, în municipiul Suceava în zona Cetății de Scaun.

Astfel, în perioada 24-26.08.2018, zilnic peste 4000 de tineri participă la acest festival, măsurile de ordine fiind asigurate de către 15 polițiști. De asemenea, polițiștii Compartimentului de  Analiză şi Prevenire a Criminalităţii sunt prezenți pentru informarea cetățenilor și detensionarea unor eventuale situații conflictuale.

Poliția Suceava notează că activitățile inițiate sunt adapate și evoluției situației operative, în primele 6 luni ale anului fiind sesizate 3.142 de fapte cu violență, în creștere cu 130 de infracțiuni față de aceeași perioadă a anului trecut. Au fost sesizate 29 de infracţiuni contra vieţii (+4 față de 6 luni 2017)  și 2.382 de infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii persoanelor, în creștere cu 76 față de perioada de comparație, cu mai multe genuri de infracţiuni, între care şi cele comise cu violenţă.

În ceea ce privește infracțiunile de lovire, au fost sesizate 1.726 loviri şi alte violenţe, în creștere cu 64 de fapte, comparativ cu primele 6 luni ale anului 2017, din care 519 în mediul public (-6), zonă în care forțele de ordine pot interveni cu măsuri de combaterea a acestora,  iar restul de 1.207 s-a comis în locuințe, case, anexe, etc., majoritatea pe fondul consumului de alcool şi a conflictelor spontane.

În acest context, având la bază analiza situației operative care evidențiază că multe din faptele cu violență se produc în urma unor conflicte spontane pe fondul consumului de alcool, polițiștii de prevenire au desfășurat acțiuni de informare și conștientizare a consecințelor în plan juridic și personal generate de consumul de alccol și substanțe interzise.

Au fost purtae discuții cu tinerii participanți la Bucovina Rock Castle și au fost distribuite 2000 de materiale de informare.

Mesajul polițiștilor a fost însușit de participanți, până la această oră nefiind înregistrate evenimente negative sau fapte cu violență în zona de desfășurare a festivalului, subliniază sursa citată .

Polițiștii suceveni recomandă tinerilor să nu intre în anturaje dubioase și să nu consumați alcool în compania unor persoane necunoscute.

„Nu ştii niciodată cine sunt cu adevărat persoanele pe care tocmai le-ai întâlnit, indiferent de modul în care se poartă sau de cine se prezintă a fi. Adesea, în spatele persoanelor amabile şi binevoitoare se pot ascunde escroci, infractori, persoane rău intenţionate. Nu consuma băuturi alcoolice care-ţi sunt oferite de persoane necunoscute”, avertizează Poliția Suceava.