Concedieri colective la 15 firme din județ


Intră acum și în grupul de

Încă din luna octombrie la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava au început să sosească notificări din partea mai multor angajatori din județ prin care se anunță concedieri colective pentru această perioadă. „Este vorba despre un număr de 15 agenți economici dintre care 13 au profil de construcții cu precădere în infrastructură. Au lucrat la drumuri, la amenajări de cursuri de ape sau reparații în urma inundațiilor din această vară iar în urma finalizării lucrărilor personalul a devenit disponibil. Firmele vor să-și protejeze capitalul și atunci în această perioadă trimit muncitorii în șomaj tehnic menținându-i doar pe cei care lucrează în interior, la finisaje. Patronii vor să-și protejeze capitalul și din cauza anunțatei crize economice, dar oricum concedierile colective se situează la nivelul anilor trecuți, sunt în limite normale. Cam 20-30 la sută sunt influențate de criză. Nu este o situație îngrijorătoare pe plan local, pentru că anul viitor vor avea mult de lucru la infrastructură și vor avea nevoie de oameni”, a afirmat Mihai Airinei, exemplificând cu faptul că, la nivelul municipiului anul viitor vor demara lucrările pentru ruta ocolitoare Scheia-Pătrăuți și cea spre Botoșani, unde firmele sucevene vor lucra în subantrepriză.

Tonul a fost dat luna trecută de EMME ELLE WOOD srl Siret, cu domeniul de activitate –prelucrare cherestea, ce a concediat 16 din cei 39 de angajați. Firma STFD TRANSFOND SA București – societate de transfer de fonduri și decontări a anunțat două etape de concedieri, prima cu începutul acestei luni când din cei 265 salariați au fost disponibilizați 127 angajați, iar la începutul lunii aprilie 2009 va urma un lot de 11 salariați.

La nivelul firmelor de construcții, cea mai mare concediere colectivă anunțată cu începutul acestei luni se înregistrează la SC COMINCO BUCOVINA SA Frasin unde din cei 823 muncitori, au fost trecuți în șomaj 696, urmată de SC CIVICA GRUP SA Suceava, unde din data de 15 decembrie, din cei 310 salariați, 250 vor fi concediați temporar pe perioada sezonului rece.

Concedieri colective intrate în vigoare de la începutul acestei luni au fost notificate și de SC AXICON Suceava, unde au plecat acasă 45 din cei 54 salariați, SC FLORCONSTRUCT SRL Suceava cu 90 din 209, SC DORNA ECO HOUSE SRL Vatra Dornei cu 32 din 45.

Începând cu data de 10 decembrie la serviciu nu vor mai veni 52 din cei 73 angajați ai SC CONSTRCT SA Rădăuți și 24 din cei 30 salariați ai INTERFAX SA Siret, iar de pe data de 15 decembrie 23 din cei 35 lucrători ai SC SAVIROD SRL Suceava.

Potrivit notificărilor sosite la ITM Suceava, de pe data de 17 decembrie, pentru 67 din cei 195 angajați ai SC SYMETRCA SRL Suceava- firmă de producție și montaj pavele vibropresate vor înceta raporturile de muncă iar cu data de 24 decembrie pentru 100 din cei 228 salariați ai SC CON BUCOVIONA SA Suceava. 

Concedieri colective anunțate cu prima zi a anului 2009 se vor înregistra la SC CONSIR Siret, unde vor trece în șomaj tehnic 249 din cei 296 salariați și la SC TEHNOCOM srl Fălticeni cu 30 din 56.

Săptămâna trecută SC URB RULMENȚI SA Suceava a trimis o notificare către Inspectoratul Teritorial de muncă Suceava prin care anunță că începând cu data de 13 ianuarie 2009 vor înceta raporturile de muncă pentru un număr de 277 din cei 362 salariați.

Astfel, șeful ITM Suceava a precizat că potrivit situației concedierilor colective anunțate, pentru un număr de 1951 de salariați încetează raporturile de muncă
 


Intră acum și în grupul de