Compania Națională de Drumuri are o nouă estimare pentru finalizarea modernizării DN 18: luna decembrie. CNAIR menționează însă că fondurile alocate sunt insuficiente

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a apreciat, în raportul pe luna septembrie privind stadiul lucrărilor de modernizare a rețelei de drumuri naționale că finalizarea lucrărilor la modernizarea DN 18 între Iacobeni și Cârlibaba va fi în luna decembrie a acestui an și precizează că nu sunt fonduri suficiente deși premierul Viorica Dăncilă a afirmat că la rectificarea bugetară vor fi alocați bani pentru încheierea lucrărilor.

 

 

 

Astfel, în raportul pentru luna septembrie privind stadiul proiectelor în derulare, în ceea ce privește reabilitarea DN 18, pentru ambele loturi aflate în execuție pe teritoriul județului Suceava se face mențiunea „Buget insuficient efectuării plăților către Antreprenor”.

 

Potrivit acestui raport, la reabilitarea DN18 LOT 3 Șesuri – Cârlibaba de la km 180+850 la km 199+400, proiect realizat prin Banca Europeană de Investiții etapa a VI-a în valoare de 54.29 milioane de lei realizat de Asocierea SC AUTOTEHNOROM SRL – SC OPR ASFALT SRL -SC Rutier Conex XXI SRL unde lucrările au început în data de 14 septembrie 2015 și ar fi trebuit să se finalizeze în 25 mai 2018, termenul de execuție estimat este decembrie 2018 și au fost executate 77.00%  din lucrări și s-au decontat 59.45% din lucrări, dar că bugetul este insuficient efecturării plăților către antreprenor.

 

La celălalt tronson al DN 18, respectiv Lot 4 Cârlibaba – Iacobeni,de la km 199+400 la  km 220+088, realizat de Asocierea SC AUTOTEHNOROM SRL -SC OPR ASFALT SRL – SC Procard SRL cu o valoare de 59.84 milioane de lei, se arată că lucrările au fost executate în proporție de 30 la sută, dar că s-au făcut deconturi pentru 24,3 la sută din lucrări.

La acest tronson lucrările au început în 28 iulie 2016 și ar fi trebuit să se încheie în 22 august 2018, dar termenul estimat este decembrie 2018.

 

Și la acest tronson se menționează la observații că bugetul este insuficient efectuării plăților către antreprenor.

 

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat în 2 august că la rectificarea bugetară urmează să fie alocate fonduri suplimentare pentru Ministerul Transporturilor și că se asigură finanțarea pentru finalizarea lucrărilor de modernizare a drumul național DN 18.

„Pentru prima dată în ultimii patru ani, Transporturile vor primi bani în plus la rectificarea bugetară. Sumele suplimentare sunt destinate susţinerii proiectelor de investiţii din domeniul infrastructurii de transport, dar şi pentru achiziţia unui simulator de zbor pentru Şcoala de Aviaţie.Se asigură sumele necesare pentru finalizarea modernizării DN 18 pe segmentul Baia Mare – Sighetu Marmaţiei – Iacobeni”, a declarat atunci Viorica Dăncilă. (T.B.)