DSVSA asigură că în județ nu există carne de porc contaminată cu dioxină


Intră acum și în grupul de

În ultimele trei luni, peste 130 de tone de carne contaminată cu dioxină, o substanță cancerigenă, au ajuns pe piață, importată din Irlanda, a anunțat Autoritatea Națională Sanitar- Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Joi, șeful Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, Petrea Dulgheru declara „la această oră nu sunt produse contaminate, procesate în județul Suceava”. Reamintim că miercuri conducerea acestei instituții anunța că inspectorii „efectuează controale în teritoriu pentru a verifica toate intrările pe raza județului a cărnii de porc și a produselor derivate, cu origine Irlanda, obținute începând cu data de 01.09.2008, în urma contaminării cu dioxină a cărnii de porc din această țară”.

Potrivit ANSVSA, carne de porc importată din Irlanda și contaminată cu dioxină a ajuns în 26 de județe și în municipiul București. Până acum 40 de tone de carne de porc au fost descoperite la Cluj, 70 de tone în județele Prahova, Vâlcea și București, și încă 20 de tone într-un depozit central din București.
Cele 40 de tone de carne de lucru din Cluj, au fost distribuite în 24 de județe. Cele 20 de tone din București au mers către cinci firme din trei județe: Olt, Ilfov și Buzău. „Carnea de porc intrată pe parcursul celor trei luni trei luni a intrat în procesare, și nu direct pe piață, de aceea consider că nu ridică niciun risc asupra celor care au consumat deja”,  a spus vicepreședintele ANSVSA, Laszlo Csutak.
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi,  a explicat că dioxina este una dintre cele mai toxice substanțe care cuprinde, la rândul său, alte 16 substanțe care se dizolvă în grăsimile din organism. „Este grav să slăbim brusc, deoarece atunci ele ajung în sânge”, a precizat Gheorghe Mencinicopschi. 
Potrivit Agenției irlandeze pentru securitate alimentară (FSAI), unele produse pe bază de carne de porc contaminată au fost descoperite în Franța și în Belgia, în cursul unor controale efectuate la frontieră. La Paris, ministerul francez al Agriculturii a anunțat că nu poate să confirme informațiile, deocamdată. Germania a retras de la vânzare carnea de porc provenind din Irlanda, în timp ce Marea Britanie și Suedia au recomandat populației să nu o consume. 
Serviciile veterinare bulgare au anunțat miercuri că 24 tone de carne de porc, importate din Irlanda în luna septembrie, au intrat pe piața din Bulgaria. „Este vorba despre produse derivate fabricate la jumătatea lunii octombrie pe bază de carne de porc. Riscul contaminării cu dioxină pare să fie minim”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului veterinar, Nadejda Gheorghieva.
Carnea ar trebui să fie intens contaminată cu dioxină, sau consumul trebuie să fie masiv și pe perioadă îndelungată pentru ca să apară efecte asupra sănătății, susține academician profesor doctor, Victor Voicu, specialist în toxicologi.

Simptomele intoxicației cu dioxină sunt iritația ochilor, a pielii și a căilor respiratorii, amețeală și greață. De asemenea, pe termen lung, pot apărea toxicitate hepatică și erupții veziculare.
„Dioxina este una dintre cele mai rezistente substanțe existente în ciclul alimentar, iar cantitatea acesteia nu se poate reduce prin procesarea cărnii contaminate”, a declarat directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi. Acesta a precizat că dioxina, odată ce a fost îngurgitată, nu se poate elimina.
 


Intră acum și în grupul de