Proiect transfrontalier între Colegiul de Informatică și Școala medie din Petrașivca


Intră acum și în grupul de

„Educația – Punte transfrontalieră” se intitulează proiectul inițiat de Colegiul de Informatică „Spiru Haret” Suceava și care are ca partener Școala Medie de cultură generală de gradul I-III din Petrașivca, raion Herța. „Acest tip de proiecte ar trebui multiplicat și derulat în cât mai multe școli din județ pentru că atât școlile cât și comunitatea vor avea de câștigat”, a declarat joi, la lansarea proiectului, inspectorul general-adjunct al IȘJ Suceava, Daniel Hrenciuc. Acesta a subliniat că „unele școli se orientează în special spre  proiecte cu alte școli din  spațiul european”, mai puțin Ucraina și Republica Moldova.

Școala din Petrașivca a fost aleasă pentru că se află “într-o zonă unde limba română este bine cunoscută”, fiind mulți etnici români, spune directorul Colegiului, prof. Lucian Lungu, manager de proiect. “Este o școală care și-a exprimat dorința și deschiderea de colaborare și am avut și sprijinul Consulatului General al Ucrainei la Suceava. Scrierea proiectului a plecat de la o idee comună, cea de a ne cunoaște mai bine”, a spus Lucian Lungu. 

Obiectivul proiectului  este dezvoltarea cooperării din zona de frontieră a României cu Ucraina prin îmbunătățirea abilităților extracurriculare precum și prin activități de consiliere, instruire și formare a elevilor. În proiect vor fi incluși câte 30 de elevi de la cele două școli și câte 6 cadre didactice și vor avea loc activități “cu impact pe termen mediu și lung în dezvoltarea cooperării transfrontaliere” cum ar fi, o sesiune de instruire pentru elevi în domeniul comunicării asistate de computer, consiliere psihopedagogică pentru autocunoaștere și intercunoaștere, un schimb de experiență privind trecutul istoric comun.

Elevii din Ucraina vor fi prezenți în două rânduri la Colegiul de informatică, în ianuarie și martie. La prima vizită ei vor participa împreună cu elevii suceveni la ședințe de consiliere de grup, grupurile fiind formate din câte zece elevi,  la sesiunea de instruire TIC și  vor face o excursie de documentare prin județ, urmând  ca în martie să aibă loc un schimb de experiență. Tot în cadrul proiectului a fost realizat site-ul www.educatia-punte-transfrontaliera.cni-sv.ro, și  va fi realizată și publicată revista “Prietenie fără frontiere”.
 


Intră acum și în grupul de